Meghalt Stadler József

Stadler József Akasztó
Stadler József
Vágólapra másolva!
Hatvanhat éves korában meghalt Stadler József - erősítette meg a Lokálnak a vállalkozó ügyvédje.
Vágólapra másolva!

Néhány napja az Origo is beszámolt róla, hogy az akasztói vállalkozóhoz mentőt kellett hívni, mert elájult a könyvbemutatóján. A mentőautóban kómába esett.

Több mint egy hétig feküdt a dunaújvárosi kórház intenzív osztályán, halálhírért az ügyvédje erősítette meg.

Stadler József az akasztói stadion előtt idén tavasszal Fotó: Polyák Attila - Origo

Stadler József májusban adott interjút az Origónak. Akkor így beszélt állapotáról. „Valójában az egész úgy indult, hogy közel egyéves könyörgés után bevitettem magam a börtönből Szegedre, a kórházba, mert nagyon beteg voltam. Többször nem bírtam fölkelni az ágyból, pedig ha az elöljáró belép, illik. Kétszer-háromszor rám is szóltak emiatt, de olyan fájdalmaim voltak, olyan rosszullétek, hogy nem ment. Annyit szenvedtem, hogy azt nem lehet elmondani. Két agyvérzést is kaptam. A rengeteg orvos közül senki sem tudott meggyógyítani. Meghalni küldtek haza."

Stadler József 1951-ben született Akasztón. Juhászból lett kereskedő: toll- és bőrvásárlásba vágott bele, majd újabb és újabb vállalkozásokba kezdtek, amelyek sikeresnek bizonyultak. 1988-ban hozta létre első saját, bel- és külkereskedelemmel foglalkozó kft.-jét. Megvette például a Munkásőrség vegyvédelmi felszereléseit is, amelyeket aztán nagy haszonnal tovább adta. 1993-ban már saját kamionflottája volt, amellyel 125 millió dollárnyi forgalmat bonyolított le a posztszovjet országokkal. Legismertebb beruházása viszont kétségkívül a 22 ezer férőhelyes stadionja volt, amelyet a 3500 fős Akasztóra építetett.

Sikersorozata a kilencvenes években ért véget. Az APEH kiderítette pénzügyi machinációit és milliárdokra rúgó tartozásait, amelyek eredményeképp először 9 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték 1998-ban, amelyet 2003-ban 4,5 évre enyhítettek, végül csak a felét ülte le. 2011-ben ismét a rácsok mögé kellett vonulnia, korábbi vagyonából semmi sem maradt, egészsége megromlott. Ártatlanságát végig hangoztatta. 2016-os szabadulása után hasnyálmirigy-daganatot diagnosztizáltak nála, ennek ellenére aktív maradt, új vállalkozásokat tervezett, többek között a stadion visszavásárlását is. Idén márciusban harmadjára is elítélték csalás miatt, amely ellen fellebbezett.

Halálát végül agyvérzés okozta, amelyet november 8-án egy dedikáláson kapott. November 21-én a dunaújvárosi kórházban halt meg.

Stadler Józsefet szombaton temetik az akasztói temetőben.