Megszületett az ítélet a soproni óvodai falomlás ügyében

2017.11.22. 17:05

Jogerősen egy év tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a kivitelező cég vezetőjét a soproni óvodai falomlás ügyében szerdán a Győri Törvényszék, az építkezés műszaki ellenőrét pedig pénzbüntetéssel sújtották.

A határozattal a törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet" - mondta Havasiné Kulcsár Petra, a törvényszék sajtószóvivője. 

A kivitelező cég vezetője ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és a hulladékgazdálkodás rendje megsértése miatt, míg a műszaki ellenőrrel szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult eljárás, miután 2013 májusában egy soproni óvoda mosdójában leomlott egy válaszfal és két óvodás megsérült.

A perben

a cégvezetőt jogerősen egy év tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre

ítélték, a másodrendű vádlott pedig 240 ezer forint pénzbüntetést kapott. A vádirati tényállás szerint a soproni önkormányzat tulajdonában lévő óvoda épületét 2006-ban kibővítették. Az építkezés során a mosdóban egy olyan falat építettek, amelyet az engedélyezési tervekben nem kellő részletességgel tüntettek fel, arról az óvodavezető és az elsőrendű vádlott egyeztetett, majd az építőanyagot a cégvezető szerezte be.

A fal építésére kivitelezési tervek nem készültek, a másodrendű vádlottnak pedig a műszaki ellenőrzésre nem volt jogosultsága, de az építési engedély alapján sem őt jelölte ki a beruházó.
A helyiség műszaki átadása 2006 novemberében történt meg. A szakszerűtlenül kivitelezett válaszfal 2013. május 23-án ledőlt. Ekkor mintegy húsz óvodás gyermek volt a helyiségben, közülük ketten megsérültek. Mindkét gyermek sérülése nyolc napon túl - négy hónapig, illetve hat hétig - gyógyuló volt.
A határozat indoklása szerint a balesetet több tényező együttesen idézte elő, például a tervek hiányosak voltak, továbbá sem a műszaki vezetőnek, sem a műszaki ellenőrnek nem volt az adott tevékenységre jogosultsága.

A szakértői vizsgálatok szerint a baleset közvetlen oka az volt, hogy

nem horgonyozták le a falat és nem építettek megfelelő erősítő pilléreket,

ami a kivitelező feladata lett volna. A falat csak ragasztással rögzítették. A bíróság mindemellett kiemelte, hogy egy óvodában falépítés során különleges körültekintéssel kell eljárni.