Most hízelegnek, korábban minősíthetetlenül beszélt az LMP-ről a Jobbik

Szilágyi György
Budapest, 2015. június 17. Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka beszél az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvénynek az állam vagy önkormányzati vagyon gyarapításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. június 17-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A Jobbik hazug néppártosodási politikájára nézve újabb kínos hangfelvétel került elő. Ezúttal Szilágyi György, a párt parlamenti képviselője volt elemében, aki azt mondta, hogy egy „bizonyos állam" gyarmatosítási törekvései állnak az LMP mögött. Nem az első eset, hogy Vonáék kimutatták ellenszenvüket irányukba. A megszűnése előtt jobbikos szócsőként funkcionáló Barikádban „Egy LMP-s képzeletbeli naplója" címen jelent meg egy rovat, amiben az ironikusnak szánt hangvételű írásokban füvező, homoszexuális, lusta embereknek mutatta be a párt szimpatizánsait. Vona Gábor, pártelnök válságkezelő takitkára váltott: ma váratlanul bejelentette, hogy egyébként köztudottan és bizonyítottan antiszemita pártja kész koalíciós megállapodást kötni Szél Bernadettékkel. Nagyon úgy néz ki, hogy itt van az újabb kommunikációs trükk a baloldali szavazók meggyőzésére, de az biztos, hogy ez sem rövid-, sem hosszútávon nem működőképes. Előbb antiszemita utalásokkal szidják az LMP-t, utána meg udvarolnak nekik, koalíciót kínálnak - mégis, melyik az igazi Jobbik-arc? A költői kérdésre elég egyszerű válaszolni: az első a valóság, a második a hatalomért való ügyetlen taktikázás.
Vágólapra másolva!

A mandiner.hu számolt be egy újabb hangfelvételről, amelyen ismét antiszemita megjegyzéseket tett a Jobbik egyik politikusa, nevezetesen Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője – ezúttal az LMP-vel kapcsolatban.

A Szent Korona Rádió Sin City című műsorában ezeket mondta a politikus:

„Az LMP-t egyébként azért nem említi az ember, mert nekem meggyőződésem, hogy ebből az LMP-ből, még akkor is, hogyha az SZDSZ erőteljesen ott nyomul és segíti, ebből az LMP-ből, ebből a belvárosi úri fiúk gyülekezetéből, soha nem lehet meghatározó tényező a politikában. De mondom még egyszer, ezeknek ugyanazok az uraik. Semmi más nem történik, mint azt a gyarmatosítást, amit bizonyos állam létre akar hajtani Magyarországon, akinek szüksége van a földünkre, szüksége van a vízkészletünkre, szüksége van erre a szép országra, ez irányítja őket hátulról és ezek hajbókolva, mindent félredobva hajlandóak megtenni mindent."

Szilágyi nem árulta el, hogy melyik országra gondolt, akiknek gyarmatosítói az LMP mögött állva akarják igába hajtani Magyarországot, de

nem kell Zagyva György Gyulának lennünk ahhoz, hogy rájöjjünk kikről van szó.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a párt és szellemi holdudvara nem tetszésüket fejezték ki az LMP-vel, és annak politikájával kapcsolatban.

Szilágyi György, a Jobbik parlamenti képviselője is belekeveredett az évtized antiszemita botrányába Forrás: MTI/Kovács Attila

A Barikádban az LMP-seket a 30-as, 40-es évek antiszemita irodalmának megfelelő szellemben ábrázolták

Korábban Pörzse Sándor, a Jobbik korábbi képviselőjének vezetésével brillírozó Barikád című hetilap külön rovatot szánt az LMP-nek. Az egyes szám első személyben íródott „Egy LMP-s képzeletbeli naplójában" egy egyszerű zöld párti aktivista életét vették górcső alá az újság munkatársai, meglehetősen gunyoros hangnemben.

A lap a 30-as, 40-es évek antiszemita irodalmának megfelelő szellemben lusta, semmirekellő, ultragazdag szülők gyerekeként ábrázolta a főszereplőt, aki szabadidejében füvezik, bringázik és felhőtlenül ökörködik a haverjaival.

A Jobbik-közeli Kuruc.info sem rejtette véka alá véleményét az LMP-ről Forrás: kuruc.info

Azt már mondani sem kell, hogy „nem feltétlenül keresztény vallású" ez a jobbikos fejekből kipattant, képzeletbeli lévő figura. Szó szerinti idézet következik a rendszerváltás utáni Magyarországról:

Felfoghatatlan, értelmezhetetlen sorok ezek is:

Primitív gyűlöletkeltés mesterfokon a Jobbik pártlapjában:

Vona Gábor csiki-csukizik, könnyen két szék közé eshet

A fent idézett gondolatok ismeretében érdekes húzás volt Vona Gábor részéről, hogy Simicska Lajos lapjának, a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: ha a történelmi helyzet azt követeli meg, és a választási eredmény erre készteti, hajlandó lenne az LMP-vel koalíciós megállapodást kötni pártja. A pártelnök észlelte, hogy a néppártosodásnak nevezett hazug, kommunikációs művelet újabb komolyabb pofont kapott, ezért kénytelen volt szóban nyitni a balliberális szavazók felé, nehogy elpártoljanak a Jobbiktól.

Bőven van azonban hátulütője a Vona-féle stratégiának, hiszen hosszútávon szinte lehetetlen a radikális jobboldali és a baloldali szavazók felé egyaránt nyitni.

A pártelnök érzi a helyzetben rejlő veszélyt, és ezért próbálja kommunikációs színtéren kezelni a könnyűnek nem nevezhető politikai szituációt. Sok ideje nem maradt: könnyen két szék közé eshet.

Ismert, nem ez volt az első eset, hogy a pártelnök bevetette a csiki-csuki taktikát, hiszen amikor Apáti István és Zagyva György Gyula zsidózása miatt égett a ház, akkor a Dob utcai Spinoza Házban tett bűnbánó látogatást tett látogatást, ahol a pártállamban edződött Rangos Katalinnal, a Klubrádiónak sem kellő riporterével beszélgetett. Ismert, az eseményen Rangos asszisztált a liberális értelmiség átveréséhez, és próbálta elfogadhatóvá tenni a szélsőséges párt vezérét a megjelentek számára. A 888.hu beszámolója szerint úgy ment le a beszélgetés, hogy a Jobbik egyetlen korábbi antiszemita megnyilvánulása sem került szóba. A portál kiemelte, hogy nem engedték be a jobboldali újságírókat.