Vágólapra másolva!
A gyerekekkel szembeni szexuális visszaéléseket az esetek 70 százalékában olyanok követik el, akikkel a gyerek bizalmi viszonyban áll - mondta Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a közelmúltban kiderült: egy békési tanár külföldre akarta csempészni 11 éves diákját, de a repülőtéren lebuktak.

A gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléseket elkövetők

nagyon jó manipulátorok, pontosan tudják, mit kell mondani a gyerekeknek,

hogy kiépüljön a bizalmi háló.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A tanári pozíció alkalmas arra, hogy a gyerekben kiépüljön a bizalom, elfogadja azokat a szabályokat, amelyeket a tanár állít, és tulajdonképpen észrevétlenül vonódjon be egy viszonyba, ami egy idő után annyira fontos számára, hogy adott esetben a saját családjával is képes konfliktusba kerülni - tette hozzá.

Kiemelte, azok a gyerekek csábíthatók el a legkönnyebben, akik

nem kapnak elegendő figyelmet

és minőségi időt a családjukban. A szakértő közölte, ha a szülők azt látják, a gyerekük kezd bekerülni valakinek a bűvkörébe, és ennek következményeként a családi értékrendet, kapcsolatot is elutasítja, akkor érdemes komoly erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy kommunikáljanak a gyerekkel és újra felépítsék a bizalmi kapcsolatot.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekekkel szembeni szexuális visszaéléseket az esetek 70 százalékában olyanok követik el, akik a gyerek számára ismertek. Az általános félelem a szülőkben, hogy egy vadidegen fog majd elkövetni ilyesmit, tulajdonképpen alaptalan, valójában azokra kellene jobban figyelni, akikkel a gyerek bizalmi viszonyban áll - hangsúlyozta Gyurkó Szilvia.