A parlamenti államtitkár szombaton az MTI-nek nyilatkozott arról, hogy jövő héten kezdik utalni az egészségügyi dolgozók megemelt béreit.
Az államtitkár emlékeztetett, a kormány döntése nyomán mind az orvosoknak, mind pedig az ápolóknak november elsejétől megemelkedett a bére, azt december elején kezdik utalni.
Az orvosok esetében a múlt évi 107 ezer forintos emelés után idén egy újabb, 100 ezer forintos többlet jelentkezik a decemberi fizetésükben, az ápolóknál a tavalyi 26,5 százalékos emelkedés után egy újabb, 12 százalékos többlet várható.
Az államtitkár beszámolt arról, hogy míg egy több éve munkaviszonyban álló szakápoló alapbére 2010-ben 91 400 forint volt, idén novemberben az alapbérük már 183 ezer forintra emelkedett, míg egy 19-21 éve a szakmájában dolgozó szakápoló alapilletménye a 2010-es 106 ezer forintról, 209 814 forintra nőtt.
A jövő évben további 8, majd 2019-ben újabb 8 százalékkal emelkedik az ápolók és a szakdolgozók bére, így összesen - négy év alatt - 65 százalékos emelkedésről lehet beszélni.
A szakvizsgával nem rendelkező orvosok és gyógyszerészek bére 50 ezer forinttal nőtt novembertől, míg a védőnők is 33 ezer forintos bérpótlékban részesülnek - fűzte hozzá az EMMI államtitkára.
A mentődolgozók bére a novemberi emelésen felül a jövő év elejétől további 10 százalékkal nő majd, ami 2016 és 2018 között átlagosan 67 százalékos béremelést jelent.
Rétvári Bence elmondta azt is, hogy a kormány az elmúlt években összességében 400 milliárd forintot költött az egészségügyi dolgozók béremelésére.
Rétvári szombaton az Iskolabüfé Fesztiválon elmondta, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően már alig található egészségtelen étel az iskolai büfékben.
Az M1 csatorna híradójában elhangzottak szerint a kormány a chipsadó kivetése mellett szigorította a menzareformot, és bevezette a mindennapos testnevelést.
Rétvári Bence a rendezvényen azt mondta, ezek az intézkedések azt szolgálják, hogy a most felnövekvő generáció ne jusson hozzá az iskolában egészségkárosító termékekhez, másrészt szokjon hozzá az egészséges élethez.
Hozzátette, ez arra ösztönzi a büféket, a konyhákat és a szolgáltatókat, hogy minél egészségesebb alapanyagokból készülő, de finom élelmiszereket állítsanak elő és árusítsanak az iskolásoknak.