Magyarország a világpolitika középpontjában: ritkán látott csúcs Budapesten

Vágólapra másolva!
Ritkán látható diplomáciai csúcstalálkozó zajlik Budapesten. A magyar főváros a világpolitika középpontja lett a Kína-Kelet-Közép-Európa csúccsal. A kínai kormányfő mellett 15 ország miniszterelnöke érkezett Budapestre, közülük 11 EU-tag. Ez már olyan erő, amire Brüsszelben is figyelni kell.
Vágólapra másolva!

Nagyon ritkán fordul elő, hogy 11 uniós ország miniszterelnöke egyszerre ugyanabban a városban tárgyal. Most ennek vagyunk tanúi Budapesten. A magyar fővárosba érkeztek a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország), a három balti állam (Észtország, Lettország, Litvánia) és a balkáni EU-tagok (Horvátország, Szlovénia, Románia, Bulgária) miniszterelnökei. Ezek az országok létszámukban és népességükben is akkora erőt képviselnek, hogy messzire hallatszik a hangjuk, az egész Európai Unióban számolni kell a véleményükkel.

Az EU-tagokon kívül Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegro, Macedónia és Szerbia vezetői is Budapestre jöttek. A 15 ország miniszterelnökei nem csak a plenáris ülésen vesznek részt, a találkozót kihasználják arra is, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytassanak a kínai miniszterelnökkel.

Mindannyian úgy gondolják ugyanis, hogy óriási kereskedelmi áttörést lehet elérni a budapesti csúcson. A mezőgazdaság, a környezetvédelem és a kereskedelem azok a területek, ahol Kínának nagy szüksége lehet a térség országaira.