Rengeteg a baleset a csúszós időben, egy ember meghalt

havazás, halálos baleset, Vértesboglár
Vértesboglár, 2017. november 29. Összeroncsolódott személyautó és menetrend szerinti autóbusz a Fejér megyei Bodmér és Vértesboglár közötti úton, ahol a két jármű frontálisan összeütközött 2017. november 29-én. A személygépkocsi vezetője a helyszínen meghalt. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Az ónos-havas eső miatt már több baleset is volt délelőtt: az egyikben meghalt egy ember. Autójával egy busszal ütközött. A meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki több megyére a havazás miatt. A rendőrség is arra figyelmeztet, hogy mindenki óvatosan vezessen.
Vágólapra másolva!

Ónos eső és havazás veszélye miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre, Pest megyére, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére.

Ezekben a megyékben több helyen 5 centi hó is eshet.

A friss hó és az ónos eső miatt rengeteg baleset volt.

A Vértesboglárt és Bodmért összekötőúton egy ember meghalt egy karambolban.

Egy busszal ütközött össze frontálisan. Az utat lezárták, Felcsút és Csákvár között a 811-es főút felé terelik el a forgalmat.

Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Debrecen és Debrecen-Józsa között egy kisbusz és egy autó ütközött.

Lezárások miatt további torlódások alakulhatnak ki a Budapest környéki gyorsforgalmi úton Liszt Ferenc repülőtér - 4-es főút - M0-ás autóút - M3-as autópálya fővárosi szakaszán.

A rossz időjárásra, és annak veszélyeire a rendőrség is figyelmeztet.

Arra kérik a sofőröket, hogy legyenek óvatosak és türelmesek, és minden indulás előtt ellenőrizzék autóikat.

Azt tanácsolják, senki se menjen gyorsan.

Azt is írják felhívásukban, hogy nemcsak a hó, hanem a lecsapódó pára miatt is csúszóssá válhatnak az utak, a köd miatt csökkenhet a látótávolság, a megerősödő szél pedig ronthatja az autók menetstabilitását.

Veszélyesebbek lehetnek a felüljárók és hidak, amelyek ilyenkor gyakrabban jegesednek. A borongós időben tompábbak lehetnek a reflexek, ezért fontos a nagyobb követési távolság betartása is.

Ezt már egy közlekedésbiztonsági szakember mondta el az Origónak.

Lovas Károly szerint nagyon fontos az is, hogy az ablakmosóba legyen fagyálló folyadék, és hogy megfelelő állapotban legyen az ablaktörlő, hiszen a téli időben sokkal gyorsabban bekoszolódik a szélvédő.

Mivel ebben az időszakban sokkal többet vezetünk szürkületben és sötétben is, különösen fontos, hogy az autón minden világítóberendezés legyen rendben.

„Egy csúszós úton jobban ki tud jönni egy rossz féknek a hatása. Keresztbe fog, ferdén fog, az autó sokkal hajlamosabb a csúszós úton a megpördülésre" - teszi hozzá a szakember

Ahogy mondja készülni kell arra is, hogy ott ragadunk valahol a hóban. Erre az esetre azt javasolja, hogy:

Lovas Károly azt is mondja, egy sofőrnek fejben át kell gondolnia, hogy a téli havas-csúszós út más típusú vezetési módot kíván meg.

Azt is hozzáteszi, hogy fontos rutint szerezni a csúszós úton való vezetésből is.

Ehhez jó módszer lehet, egy elhagyatott parkoló, ott senkit sem veszélyeztetünk.

"Viszont kipróbálhatjuk, hogyan tudunk fékezni, kanyarodni, ha megcsúszik az autó, hogyan tudjuk visszanyerni az uralmat a kocsi fölött. Erre sok vezetéstechnikai tréning is elérhető, ahol néhány óra alatt a legfontosabb manővereket el lehet sajátítani" - mondja a szakember.

Holnap is borús idő lesz, esővel, míg a hegyekben akár 10-15 centiméteres hó is eshet. Hétvégén is felhős idő lesz, északon és nyugaton pedig havas esőre, hóra és esőre számíthatunk- írja a Köpönyeg.hu.

A hétvégén azonban ismét havazhat, délkelet felől egy újabb mediterrán ciklon húzódik az ország felé. A hétvégén a havazás mellett erős, akár viharos szél is várható. Így hófúvásra is készülni kell.