A kormány megtárgyalta a Soros-aktákról szóló jelentést

Bálna, Fidesz, választás 2014
Vágólapra másolva!
A kormány megelégelte a tétlenséget, és megveszi a budapesti Bálna névre hallgató rendezvényközpontot. Lázár János a 105. kormányinfón arról is beszélt, hogy nincs kompromisszum abban a kérdésben, hogy Magyarország bevándorlóország legyen-e.
Vágólapra másolva!

A kormány úgy döntött, megveszi a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek - közölte Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön a 105. kormányinfón. Ez az a budapesti ingatlan, amely vendéglátó és kereskedelmi központként működik a IX. kerületben.

Új gazdája van Fotó: Mudra László - Origo

Még a Demszky-érában kezdték meg az építését, de finanszírozási zavarok és egyéb csúszások miatt csak 2013-ban, Tarlós István főpolgármesteri ciklusában adták át. Azóta sem sikerült igazán betöltenie a funkcióját, most novemberben pedig a főváros meghirdette az eladását 11 milliárd forintért.

A miniszter ezenkívül több kabinetdöntést is ismertetett, elmondta, hogy

  • jóváhagyták a győri Xantus János Állatkert átfogó fejlesztését,
  • támogatták Szeged közlekedésfejlesztési koncepcióját,
  • hozzájárultak az új szekszárdi uszoda építésének megkezdéséhez,
  • és döntöttek arról is, hogy 2017-2018-ban 100 milliárd forintos útfelújítási programot hajtanak végre.

Nincs kompromisszum Sorossal

Lázár János az MTI tudósítása szerint a bevándorlás kapcsán arról is beszélt, hogy a Soros György által támogatott szervezetek az elmúlt két évben mindent elkövettek Budapesten, Brüsszelben és Berlinben azért, hogy

megváltoztassák Magyarország migrációval kapcsolatos álláspontját, és bevándorláspártivá tegyék az országot.

A miniszter szerint ennek a nyomásnak a kormány ellenáll, és Magyarországot nem lehet bevándorlóországgá tenni, ebben nincs kompromisszum. Közölte, hogy a kormány megtárgyalta a belügy- és a hírszerzésért felelős miniszter jelentését a nyugat-európai sajtóban napvilágot látott "Soros-akták" ügyében. A jelentés döntő része államtitok, ugyanakkor kiemelte, hogy erre a lépésre szükség volt, mert

Budapest, 2017. november 30. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Úgy fogalmazott, hogy nem a kormány támadta meg a Soros-szervezeteket, hanem ezek akarják megváltoztatni a magyar döntéshozók álláspontját. Lázár kijelentette, hogy a kormány nem foglalkozott Soros György tevékenységével egészen addig, amíg

a migrációval kapcsolatban ki nem fejtette álláspontját, és kísérletet nem tett befolyásolásra Magyarországgal szemben.

"Ez egy más minőséget jelent" - tette hozzá. A miniszter azt is kifejtette, hogy minden nap újabb uniós kezdeményezésekkel szembesülnek a migrációval kapcsolatban, az álláspontok pedig egy centit sem közeledtek. Szerinte éppen ezért fontos, hogy a magyar kormány részt vegyen a vitában, és kifejezze véleményét, ehhez pedig szükség van arra, hogy a választópolgárok elmondják, mit szeretnének. Így óriási jelentőséggel bír, hogy a kóvtanépszavazáson 3 millió, a Soros-tervvel kapcsolatos nemzeti konzultációban mostanáig 2,2 millióan nyilvánítottak véleményt. A közép-európai közvélemény-kutatások pedig azt mutatják, hogy az emberek 75-85 százaléka elutasító a kötelező szétosztással szemben.

Mi volt még

  • Rendeletbe foglalják azt a szabályt, hogy az állami építkezéssel megvalósuló épületeknek illeszkedniük kell a településképi előírásokba. A kormány az építési jogszabályok átalakítása végén törvénybe akarja foglalni e rendelkezéseket, és mindenkinek hozzáférhető digitális alaptérképet hoz létre.
  • A hét eleji budapesti Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozóról Lázár azt mondta, hogy Magyarország úgy tekint az európai uniós csatlakozásra váró közép-kelet-európai tagállamokra, mint lehetőségre, esélyre és tartalékra az EU jövője szempontjából. Célul tűzte, hogy Magyarország kapu legyen a Nyugat-Balkánnak az EU felé. Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan a miniszter is megköszönte a budapestiek türelmét a csúcstalálkozó okozta közlekedési fennakadások miatt. Az elmúlt 27 év 5 legnagyobb budapesti találkozója között volt a mostani.
  • Külön kitért a Budapest-Belgrád közötti vasútvonal kínai finanszírozással történő felújítására, amely lehetővé teszi majd, hogy a vonatok 160-180 kilométer/órás sebességgel közlekedjenek.
  • A tibeti autonómiát firtató kérdésre azt mondta: a budapesti csúcstalálkozón nem politikai típusú megbeszélést folytattak a kínai vezetéssel. Hozzátette azt is: Magyarország más országok életébe nem szokott beleszólni.
  • Lech Walesa volt lengyel elnöknek a magyar kormány bírálatát is tartalmazó interjújára Lázár János úgy reagált: a nyilatkozat legfontosabb részének azt tartja, amelyben a politikus az Európai Unió jövőjéről beszél, szerinte ugyanis megfontolandó az a felvetés, amely előrevetíti az EU nyugati és keleti fele közötti élénk különbségeket.
  • Lázár János egy kérdésre kifejtette: fenntartja a tao-ügyekben ítélkező Baka András kúriai bíráról, volt legfelsőbb bírósági elnökről tett nyilatkozatát, amely szerint Baka András olyan mértékben elfogult a kormánnyal szemben, hogy az állam ügyeit nem tudja objektíven megítélni. Ezért szerinte a bírónak etikai kötelessége lett volna, hogy elfogultságot jelentsen be a kormányzati ügyekkel kapcsolatban.