Fidesz: A 4-es metró beruházás harmadát ellopták, elcsalták

Szent Gellért téri megálló, négyes metró, 4-es metró
Vágólapra másolva!
A 4-es metró beruházás minden idők legnagyobb korrupciós botránya. A beruházás harmadát, 167 milliárd forintot elcsalták, ellopták, emiatt Magyarországnak várhatóan óriási összeget kell visszafizetnie – írta az MTI a Fidesz közleményét idézve.
Vágólapra másolva!

A kormánypárt azt is írta:

felháborító, hogy ismét a kormánynak kell rendeznie azt a kárt, amit Gyurcsány és az MSZP-SZDSZ okozott.

A felelősség a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányokat és a Demszky Gábor féle MSZP-SZDSZ városvezetést terheli.

Szent Gellért téri megálló, 4-es metró Fotó: Mudra László - Origo

A 4-es metró az EU egyik legdrágábban finanszírozott projektje, amely közvetlen szocialista-liberális befolyás és kézi irányítás mellett zajlott.

A baloldali politikusok sorra megtagadták az együttműködést a metrókorrupciót vizsgáló bizottsággal, és "mai napig falaznak a korrupciós gépezethez, mert az elcsalt pénzek valószínűleg az MSZP és az SZDSZ pártkasszába, illetve politikusaihoz vándoroltak"

- áll a Fidesz közleményében.
Banai Péter Benő, a NGM államháztartásért felelős államtitkára korábban azt mondta: fel kell készülni arra, hogy a költségvetésnek kell majd helytállnia a Gyurcsány-Bajnai-kormányok, valamint az MSZP-SZDSZ-vezetés alatt elkövetett, a 4-es metró beruházását és az Alstom-járműbeszerzést érintő szabálytalanságokért.

Várhatóan a korrupciós botrány miatt az elszámolt uniós pénzek egy részét vissza kell majd fizetni.

Magyarországgal szemben az Európai Bizottság akár 60-70 milliárd forintos pénzügyi korrekciót is megállapíthat. Ez jelentős összeg, amely nagyságát tekintve például a családi pótlék négy hónapra vonatkozó vagy a gyes több mint egész évre tervezett előirányzatával egyezik meg.