Totális háború a Jobbikban: Dúró kiállt a szakadár Morvai Krisztina mellett

Dúró Dóra
Győr, 2016. április 15. Dúró Dóra parlamenti frakcióvezető-helyettes a Jobbik Valódi nemzeti konzultáció elnevezésű országjárásának keretében megrendezett lakossági fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón 2016. április 15-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Nem kellett sokat várni, és itt van a jobbikos belharc legújabb fejezete. Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője közösségi oldalán egyértelműen, és határozottan állt ki Morvai Krisztina EP-képviselő mellett, aki a napokban hagyta ott a Jobbikot. A nyílt állásfoglalás címzettje egyértelműen Vona Gábor pártelnök, aki ellen egyre komolyabb erők mozdulnak meg. Öt hónappal a választások előtt sosem látott konfliktusok feszítik szét a Jobbikot. A párt médiaosztálya közben tagadja, hogy bármiféle belviszály, konfliktus lenne. Vonáék egyre komolytalanabb párt benyomását keltik. 
Vágólapra másolva!

Dúró Dórát, a Jobbik parlamenti képviselőjét nem hagyta hidegen, hogy egykori harcostársa otthagyta a süllyedő hajót, és Facebook-bejegyzésében félreérthetetlenül üzent a Vona Gábor-féle pártvezetésnek. A politikusnő szerint szegényebb lenne a politika 2019 után Morvai Krisztina nélkül. Hozzátette, bízik abban, hogy valahogy mégis sikerül neki meghatározó szerepet találni akár az EP-ben, akár másutt a közéletben.

– foglalt állást Dúró Dóra abban a kérdésben, hogy kinek a pártján áll.

Kiemelte, hogy Magyarország legkarizmatikusabb politikusnőjének tartja a Jobbiktól dobbantó európai parlamenti politikust. A legerősebb gondolata azonban csak ezután következett:

A közös elvek annyira közösnek bizonyultak, hogy Dúró Dóra egy az egyben megosztotta Morvainak azt a közleményét, amelyben végső búcsút vett „a pénz- és profitközpontú" egykori pártjától.
Teljes egészében alább tekinthetik meg a Morvai mellett kiálló bejegyzést:

Dúró üzenete egyértelmű, ezzel pedig újabb törésvonalat nyitott Vona Gáborral és a pártvezetéssel, így a pártelnököt a saját parlamenti frakciójából is nyíltan támadják. Információnk szerint kőkemény hatalmi harc megy a párton belül, hiszen közeleg a listaállítás időpontja, és sokan pályáznak a parlamenti helyekre. A Ripost korábban Simicska Lajos jobbikos üzletember egyik kedvenc politikusának titulálta Dúrót, azonban úgy tudjuk, hogy ennek ellenére közel sem biztos, hogy befutó helyre kerül majd a Jobbik országgyűlési listáján. Hiszen Duró feltehetően nem szereti annyira Simicskát, mint a részeges oligarcha kedveli őt.

Dúró Dóra kiállt a Jobbikot elhagyó Morvai Krisztina mellett Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A forrongások nem csak a listára kerülés kapcsán bontakoztak ki. Szintén a Ripost írta meg, hogy az utóbbi időben több alapszervezetnél is komoly konfliktusok alakultak ki, hiszen meglehetősen sokan elégedetlenek a Vona-féle, baloldal felé közeledő néppártosodási politikával. A lap úgy tudja, hogy egyre több olyan feloszlatott alapszervezet és párttag van, akik már nyíltan Vona Gábor elmozdítására törekednek.

Öt hónappal a választások előtt a Jobbikot sosem látott ellentétek feszítik szét,

Morvai és Dúró mellett a napokban keményen beleszállt Vona Gábor politikájába Toroczkai László, a párt jelenlegi alelnöke, valamint Gaudi-Nagy Tamás és Novák Előd, a párt korábbi parlamenti képviselői.

Morvai Krisztina a párt emblematikus politikusa a napokban hagyta ott a Jobbikot

Mint ismert, Morvai Krisztina a napokban jelentette, hogy közel 10 év után szakított a Jobbikkal, az erről szóló közleményét a saját honlapján hozta nyilvánosságra. A párt európai parlamenti képviselője, egyben az egyik legismertebb arca

azzal indokolta a döntését, hogy Vona Gábor politikai helyezkedésének eredményeképp a Jobbik eltávolodott attól az értékrendtől, amely a számára továbbra is változatlan.

A döntésének háttérben az állt, hogy a politikus képtelen azonosulni azzal a jobbikos stratégiával, amely arról szól, hogy olyan politikai erők szövetkezzenek a 2018. évi választásokra, illetve Magyarország irányítására, amelyeket semmi más nem köt össze, mint a Fidesz és Orbán Viktor elleni szenvedélyes gyűlölet. Közleményében visszautasította annak a Magyarországra leselkedő veszélynek az eljelentéktelenítését, amely az EU migrációs politikája és a "Soros-terv" miatt áll fenn. Kijelentette, hogy ellenzi ezeket a folyamatokat, illetve a Jobbik szerepvállalását ezekben a folyamatokban. Szerinte ugyanis elfogadhatatlan, hogy a Jobbik az értékrendje és elvei feladásával kér szavazatokat.

A Ripost információi szerint sorra lázadnak fel a Jobbik alapszervezetei, és puccsot szerveznek Vona ellen

A Ripost cikkében titkos pártdokumentumok, jegyzőkönyvek, belső levelek birtokában azt írta, hogy komoly mozgolódás indult meg Vona Gábor pártelnök és politikája ellen, egy erős ellenzéki mag puccsot tervez ellene.

A lap szerint Vona kétségbeesetten próbál úrrá lenni a helyzeten, gyorsan feloszlatja az elégedetlenkedő szervezeteteket, így többek között a zalaegerszegi csoport is áldozatul esett a „hadjáratának".

A Ripost úgy tudja, hogy Egerben is fellázadtak a tagok, aminek köszönhetően a helyi országgyűlési képviselő, Mirkóczki Ádám már nem mer nyilvánosan szerepelni a helyi jobbikosok előtt. A kizárt pártagok, a feloszlatott alapszervezetek nem hagyják annyiban a dolgot, például a bátonyterenyeiek már bírósághoz fordultak a történtek miatt. A lap szerint azok a szervezetek, tagok, akik el akarják mozdítani Vona Gábort, már felvették egymással a kapcsolatot, rendszeresen egyeztetnek, és készülnek a jövőre.

Jobbik-médiaosztály: "Nincs nagy elégedetlenség a Jobbik alapszervezeteinek a döntő többségében."

Érdekes módon órákkal a Ripost-cikk megjelenése után új jobbikos alapszervezet alakult. Az ebesi csoport mindössze öt fővel indul, ennek ellenére Vonáék fontosnak tartották ezt a nyilvánvalóan jelentőségteljes hírt Facebook-oldalukon közszemlére tenni.

A Jobbik sajtóosztályát a belvillongásokról és az ebesi szervezet remekül időzített megalakulásáról kérdeztük. A válaszukból kiderült, hogy semmiféle pártviszály és mozgolódás nincs náluk, hiszen

Ebből a mondatból azonban egyértelműen az tűnik ki, hogy nem mindenhol konfliktusmentes a helyzet.