Méregkereső kutyákkal védik a madarakat

2017.12.05. 16:53

Két új méreg- és tetemkereső kutya állt szolgálatba a madármérgezések visszaszorítása érdekében a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

A kutyák feladata a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkeknek a felkutatása, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése - közölte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

Mint írták, a mérgezések visszaszorítására a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság az Európai Unió támogatása révén vásárolta meg és képezte ki több hónapon keresztül méreg- és tetemkeresésre az állatokat.

A közlemény szerint a mérgezéses esetek többségében az Európai Unióban már 2008-ban betiltott karbofurán tartalmú növényvédőszerek okozzák a pusztulást. Természetvédelmi szempontból a parlagi sas és a rétisas számít a leginkább veszélyeztetettnek: 2012 és 2017 között 56 rétisas és 36 parlagi sas lett mérgezés áldozata. Ha hosszú távon folytatódik ez a tendencia, az akár a sasok közép-európai fennmaradását is fenyegetheti - hívta fel a figyelmet a KNPI.