Soltész: A templomok megújítása a megmaradást segíti

Soltész Miklós; Vantara Gyula; Pál Gábor
Békéscsaba, 2017. december 7. Vantara Gyula a térség fideszes országgyűlési képviselője, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Kutyej Pál Gábor, a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze (b-j) az evangélikus nagytemplomban az épület felújításáról tartott sajtótájékoztatón 2017. december 7-én. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
A templomok megújítása, a lelki közösség megerősítése a megmaradást erősíti – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Békéscsabán, miután megtekintette a helyi evangélikus nagytemplom felújításának munkálatait.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós kiemelte, ez különösen fontos akkor, amikor Brüsszelben "ismét vérpadra állítják Magyarországot", amikor egyes nyugat-európai politikusok és "magukat civilnek álcázó szervezetek" azon munkálkodnak, hogy gyökerestől kitépjék, elfeledtessék az Európai Uniót is felépítő keresztény értékeket, azt a kultúrát, amely csodálatos templomokat, építészeti emlékeket, művészeti alkotásokat hagyott az utókorra.

Az államtitkár emlékeztetett arra, a kormány a múlt év végén "mintegy karácsonyi ajándékként" döntött arról, hogy 880 millió forinttal támogatja a békéscsabai evangélikus nagytemplom (Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma), a jaminai városrész evangélikus temploma és gyülekezeti háza, valamint az egykori magtár épületének felújítását.

Kutyej Pál, a békéscsabai evangélikus egyházkerület igazgató-lelkésze az MTI-nek elmondta,

a nagytemplom felújítására mintegy 550 millió, a jaminiai templomra 150 millió, a gyülekezeti házra 100 millió, a magtárra pedig mintegy 80 millió forintot fordítanak.

Közölte, a nagytemplom felújításával jövő májusra kell szerződés szerint elkészülni, reményei szerint júniusban újra tudják szentelni. A jaminai templom felújítása hamarosan befejeződik, a gyülekezeti házé napokon belül kezdődik és kora tavaszra ér véget. A magtár kivitelezése pedig – ahol a fiatalok számára közösségi teret alakítanak ki – januárban kezdődhet és a tervek szerint júliusra fejeződik be.

Vantara Gyula a térség fideszes országgyűlési képviselője, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Kutyej Pál Gábor, a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze (b-j) az evangélikus nagytemplomban az épület felújításáról tartott sajtótájékoztatón 2017. december 7-én. MTI Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI/Rosta Tibor

Vantara Gyula (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője Békéscsaba egyik jelképének nevezte az evangélikus nagytemplomot, amely a reformáció 500. évfordulója alkalmából újulhat meg. Reményeik szerint jövőre, Békéscsaba újratelepítésének és a helyi evangélikus egyházközség létrejöttének 300. évfordulója alkalmából sikerül felújítani a nagytemplommal szemben lévő, annál korábban épült úgynevezett evangélikus kistemplomot is.

Soltész Miklós államtitkár a látogatás alkalmából egyeztetést folytat a választókerület valamennyi egyházi vezetőjével.