A papok 1956 utáni sorsáról rendeznek konferenciát

Halálra ítélve – papi sorsok ’56 után
Vágólapra másolva!
Halálra ítélve – papi sorsok '56 után címmel rendez konferenciát az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága december 15-én az Országházban.
Vágólapra másolva!

A cél olyan egyházi személyek életpályájára felhívni a figyelmet, akik az 1956-os forradalmat követő megtorlásban haltak meg. Az esemény apropója, hogy hatvan évvel ezelőtt, 1957 decemberében lett a kommunista állami erőszak áldozata Brenner János szombathelyi egyházmegyés pap és Gulyás Lajos református lelkész. Mártírhaláluk felelevenítése egyben lehetőséget ad a kádári megtorlás és az egyházüldözés összefüggéseinek bemutatására is. Az emlékezésnek külön aktualitást, hogy a Vatikán Brenner Jánost hamarosan boldoggá avatja.

A konferencia 2017. december 15-én 9:30 órakor kezdődik a Parlament felsőházi üléstermében, amelyet Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyit meg.

Köszöntőt mond Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának elnök-püspöke. A bevezető előadást Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke tartja Brenner János boldoggá avatási eljárásáról.

A konferencián előad még Csűrös András, Erdős Kristóf, Fejérdy András, Földváryné Kiss Réka, Kahler Frigyes, Soós Viktor Attila, Szabó Csaba és Wirthné Diera Bernadett.

Halálra ítélve – papi sorsok ’56 után Forrás: Endre Fodor

További információk és regisztráció 2017. december 11-ig a nemzetfotere.hu/rendezvenyek honlapon.