Állatos pornóról, pedofilokról, prostituáltakról beszélt Havas Henrik

Havas Henrik
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő adást produkált Havas Henrik. Előző nap felvett, heti műsorát szombat este lehetett megnézni az ATV-n, és minden túlzás nélkül gyomorforgató lett. Az ATV feltehetően érzi, hogy a lebukott szexuális zaklató már nem vállalható, ezért az első öt-hat percben, ameddig Havas háborítatlanul magyarázkodott és persze hazudozott botrányáról, végig szerepelt egy felirat a képernyőn: "a felvétel péntek napközben készült". Végig. A felirat szövegében nemcsak a pénteknek van jelentősége. Nem véletlenül írták ki azt is, hogy napközben. Tehát nem este. Ugyanis pénteken nagyjából este fél 7-kor derült ki a TV2 Tények című hírműsorából, hogy egy második fiatal nő is szexuális zaklatással vádolja Havas Henriket, ráadásul vele megfogdostatta a péniszét is, és erőszakosan megcsókolta. Péntek este fél 7 óta végképp a magyar közélet szégyenévé vált Havas Henrik.
Vágólapra másolva!

Az adás elején két állítása volt Havasnak: mindenkit beperel és az ATV számára nincs ügy, nem is lesz vizsgálat. Az első állítását egy órával később a Jobbik tévéjében (hol máshol persze) azonnal cáfolta, arról beszélt, hogy Baukó Évát (első vádlóját) megpróbálja nem beperelni, mert sajnálja. Az ATV-vel kapcsolatban pedig folyamatosan hazudott. A Facebookon azt írta péntek délután, hogy az ATV vezérigazgatója megvédte, és közleményben fog mellette kiállni. Az Origo kérdésére Németh Szilárd vezérigazgató elmondta, hogy ilyenről nem volt szó. Havas tehát hazudott, az ATV természetesen azóta sem adott ki támogató közleményt. És abban is hazudott Havas, hogy az ATV számára nincs ilyen ügy. Dehogyis nincs. Szintén a vezérigazgató nyilatkozta az Origónak, hogy hétfőn döntenek Havas sorsáról. Lesz ügy, sőt van ügy.

Térjünk vissza Havas műsorára.

Négy vendége volt, egy félamatőr színházrendező, egy kicsit feszengő gazdasági újságíró és - most jön a lényeg - két nő, akik közül az egyik harcos feminista, a másik legalábbis a feminista aktivista támogatója. Nem tudott olyat mondani a meglehetősen erőszakosnak tűnő aktivista, amire az újságírónő ne helyeselt volna. Hogy miért hangsúlyozzuk ennyire a feminizmust? Azért, mert az adásban a két nő folyton a nők, különös tekintettel az elesett és nehéz sorsú nők helyzetéről beszélt, hangsúlyozott empátiával, de nem zavarta őket, hogy asztaluknál egy lebukott szexuális zaklató ül. Az agresszív feminista annak a műsorában statisztál, aki személyében éppen azt testesíti meg, ami ellen harcol.

És hogy miért ült ott mégis? Azért, mert a balliberális Havas Henrik és a balliberális nők között van egy kapocs: a kormány gyűlölete. Eszük ágában sincs lebuktatni a balliberális oldal kedvencét, az pedig bocsánatos bűn, hogy Havas éppen a Jobbik szolgálatába állt és Vona Gáborról írt propagandakönyvet. Annyi mindenkit szolgált már Havas, hogy nekik belefér ez is. Közhelyes a kifejezés, de nem találtak ki jobbat: ez a tipikus kettős mérce.

Amikor a műsorban Havas zaklatási botrányát tárgyalták a legelején, összehordtak isztambuli egyezménytől kezdve kedvenc szociológusukig mindent, csak valahogy a lényegről nem beszéltek. Havas Henrik bűnéről. Sőt, az aktivista nő ezt mondta szó szerint: "Henrik mond, amit mond, és tiszteletben tartom. Baukó Éva mond, amit mond." És pont. Azt nem mondta, hogy azt is tiszteletben tartja. Logikus persze. A műsor feminista aktivistája addig viselkedik tehát feminista aktivistaként, ameddig nem egy balliberális hős teszi azt, ami minden jóérzésű emberben undort kelt. Az ezek szerint tolerálható.

A műsorban több, érzékeny téma szóba került. Beszéltek a prostituáltak nehéz helyzetéről például. A harcos feminista azt mondta, hogy egy prostituáltról tiszteletlenül beszélő ismerősét - ha nem telefonon beszélnek, hanem személyesen - valószínűleg felpofozta volna. Micsoda tolerancia! Aggódtak a luxusprostituáltakért is, beszéltek a szexmunkás-érdekvédőkről. Később egy lebukott pedofil kapcsán a gyerekek kiszolgáltatottságáról értekeztek. Aztán szóba kerültek az állatos pornóvideók.

Havas Henrik itt volt talán a leggusztustalanabb. Elmondott egy történetet, hogy interjút kért tőle néhány éve egy rovatvezető (ki más? egy egyszerű beosztott hogy merné felhívni Havas Henriket, inkább az a furcsa, hogy miért nem Murdoch készít vele személyesen interjút). Ebédidőben volt hajlandó interjút adni, mert annyira elfoglalt, és közben a rovatvezetőnek végig kellett néznie, hogy Havas eszik. Micsoda udvariasság. Az állatpornó került szóba ebéd közben, és Havas azt mondta a rovatvezetőnek, hogy ugyan, ki nézhet állatpornót? Erre a rovatvezető - abszolút hihető - azt mondta, hogy ő, és szólni szoktak neki, ha megjön az új állatpornó, mert annyira várja a legújabb alkotást.

Mi volt Havas célja ezzel a hazugsággal, miért találta ki ezt az ostoba történetet, túl azon, hogy valami meghökkentőt akart mondani? A cél átlátszó. Kiterjeszteni a mocskot. A világ mocskos, a világ elmebeteg, ő egy átlagos férfi, sőt erkölcsileg az állatpornónéző (természetesen nem létező) rovatvezető felett áll. Ha ilyen a világ, akkor semmiség az, amivel vádolják. Pontosabban, ezt próbálja elhitetni.

Túl sok érdekesről nem beszéltek egyébként, legfeljebb az volt feltűnő, hogy az agresszív feministának bólogató újságírónőről kiderült, hogy egy szót sem ért a veronai buszbaleset jogi hátteréről, hogy más csacsiságokról ne is beszéljünk.

És megérkeztünk a végéhez. Havas Henrik úgy búcsúzott a nézőktől, hogy "találkozunk egy hét múlva".

Meglepne minket (és meg is döbbennénk), ha ez tényleg így lenne.