9,5 milliárdos visszatérítendő támogatást kap a kormánytól a pécsi önkormányzat

2017.12.12. 22:54

A kormány több mint 6,5 milliárd forint visszatérítendő támogatást biztosít a pécsi önkormányzat finanszírozási helyzetének rendezésére, további 3 milliárdot pedig annak jövő évi likviditása érdekében - olvasható a Magyar Közlönyben kedden megjelent határozatban.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a város szeptemberi közgyűlésén jelentette be, hogy Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő vezetésével rendkívüli tényfeltáró bizottság alakul az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatára.

A városvezető akkor felidézte: 2009 májusában 40 milliárd forintos adóssággal vette át az önkormányzat irányítását. Akkor úgy látta, az adósságállomány "eltakarításához" 25 év kell, a kormány adósságátvállalása azonban segített. Kitért arra is, hogy a pécsi közösségi közlekedés rendbe rakása 6 milliárd forintba került.

Pécs teljes vagyona a biztosíték

Páva Zsolt korábbi közlése szerint a tényfeltáró bizottság feladata annak kivizsgálása: milyen folyamatok játszottak közre abban, hogy "ilyen helyzetbe" jutott a megyeszékhely.
A kedden megjelent kormányhatározatban az áll, hogy a 6 milliárd 540 millió forint összegű támogatás visszafizetési határideje 2020 decembere.A folyósítás feltételei között szerepel, hogy Pécs megyei jogú város tulajdonában lévő "teljes vagyon" biztosítékként szolgáljon; a pénzösszeg erejéig a forgalomképes önkormányzati ingatlanok "teljes állományára" a magyar állam részére jelzálogot jegyeznek be.

A határozat szerint ugyancsak feltétel, hogy az önkormányzat az idén elindított megtakarítási, saját bevétel növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását jövőre is folytassa, valamint, hogy a támogatás felhasználását a Magyar Államkincstár (MÁK) folyamatosan ellenőrizze.E feltételek határidőre teljesítése esetén a kormány további 3 milliárd forint visszatérítendő támogatást ad 2018 elején a pécsi önkormányzat számára a város jövő évi likviditásának biztosítása érdekében.

Hosszútávú megoldás

A kormányhatározatra közös kommünikében reagált Páva Zsolt, Hoppál Péter és Csizi Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő, a pécsi Fidesz-KDNP-frakció munkáját segítő bizottság elnöke.

Azt írták: megállapodásának köszönhetően a baranyai megyeszékhely "végleg leszámolhat a múlttal, és lehetőséget kap az elrugaszkodásra, a jövő építésére.

A megállapodás és a határozat értelmében Pécs idén 6,5 milliárd, jövő év elején 3 milliárd forintos támogatásban részesül - hangsúlyozták.

Az összeg hosszú távú megoldást jelent a város - jelentős részben a szocialista városvezetések ténykedése nyomán még ma is fennálló - finanszírozási problémáira - olvasható a közleményben, amely úgy összegzett: "a pénzösszeg és az azzal járó kötelezettségvállalás együttes hatására a baranyai megyeszékhely komoly növekedési pályára állhat, lehetőséget kap az elrugaszkodásra".