Fából vaskarika lenne a teljes ellenzéki összefogás

Kvótareferendum
Budapest, 2016. október 2. Füzi János, a szavazatszámláló bizottság elnöke lezár egy műanyag urnát a VII. kerületi Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában kialakított 15. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A Nemzeti Választási Iroda elkezdte lecserélni a papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, minden szavazókörben felállítottak egy nagy és egy kis műanyag urnát. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Óriási zsákutca lenne az elelnzék részéről, ha közösen állítanának jelölteket a 2018-as országgyűlési választáson. Mindezt nemcsak a Századvég legfrissebb felmérése, hanem az időközi választások is alátámasztják. 
Vágólapra másolva!

Nemcsak az időközi választási eredmények bizonyítják, hanem a Századvég legfrissebb kutatása is egyértelműen alátámasztja azt, hogy az ellenzéki jelöltek koordinált indulása inkább vinne, mint hozna a teljes hitelességi válságbe került ellenzéki oldalnak. A kutatásból világosan kiderült, hogy abban az esetben, ha a baloldali pártok kölcsönösen lépnének vissza egymás javára, akkor is az MSZP-sek és a DK-sok nagyjából 10-10 százaléka nem szavazna egy ilyen konstellációra.

Forrás: Századvég

Azt az opciót is megvizsgálták a felmérésben az ellenzék egy jobbikos politikust támogatna.

A Jobbik kivételével minden ellenzéki párt a szavazótáborának legalább kétharmadát veszítené el egy közös jobbikos jelölt állítása esetén:

az Együtt szavazóinak 86 százaléka, az MSZP szavazóinak 82 százaléka, a DK támogatóinak 71 százaléka, míg az LMP táborának 69 százaléka, döntene úgy, hogy ez esetben nem venne részt a választáson, inkább fideszes jelöltre szavazna, vagy bizonytalanná válna.

A Századvég felmérését a 2017-ben tartott több időközi választás is alátámasztotta. Idén januárban Szentendrén egy olyan körzetben sorakozott föl a baloldal és a Jobbik egy közös jelölt mögé, ahol aszámok alapján lett volan esélyük a győzelemre. Azonban a szavazatok ott sem adódtak össze automatikusan, így pedig a Fidesz –KDNP helyi jelöltje győzött. Szarvason a baloldal nem indított jelöltet, míg a Jobbik ringbe szállt, mégis az MSZP és a DK szavazói nem voskoltak a nyíltan antiszemita párt elöltjére.