Orbán Viktor: Magyarország a szárazföldet védi, a tengereket Olaszországnak kell

Orbán Viktor; MORAWIECKI, Mateusz, Brüsszel
Brüsszel, 2017. december 14. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (b) és Orbán Viktor miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján a brüsszeli Európa-épületben 2017. december 14-én, a kétnapos tanácskozás első napján. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Újabb videós üzenetet tett közzé a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli útjával kapcsolatban. Azt mondta, hogy 2,3 millió magyart képvisel Brüsszelben, akik mind elutasítják a migránskvótát. A visegrádi négyek csütörtökön arról döntöttek, hogy jelentős pénzügyi támogatást adnak és közreműködést is vállalnak Olaszország megsegítése érdekében, hogy meg tudja védeni tengeri határait, így Európát és Magyarországot is.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a videóban kijelentette, "mindannyian tudjuk, hogy Magyarország védi Európa szárazföldi határait, a tengeri határokat pedig Olaszországnak kell védenie".

- húzta alá.
A miniszterelnök a tanácskozást követően tett nyilatkozatában aláhúzta, a hozzájárulás segíti az Európai Unió líbiai területen kifejtett erőfeszítéseit, ugyanis a visegrádi országok vezetői arról döntöttek, hogy jelentősen támogatják, és ezzel biztosítják a líbiai határvédelmet is erősítő program második szakaszának teljes körű finanszírozását, és felajánlották együttműködésüket annak végrehajtásához.
A támogatásról az uniós migrációs politika erősítése érdekében döntöttek - tette hozzá.

- fogalmazott a miniszterelnök.
Csütörtökön, az uniós állam- illetve kormányfők csúcstalálkozóját megelőzően tartott V4-es találkozó keretében a tanácskozó vezetők a magyar V4-elnökség koordinálásával a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök részvétele mellett.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (b) és Orbán Viktor miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján a brüsszeli Európa-épületben 2017. december 14-én, a kétnapos tanácskozás első napján. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet) Forrás: MTI/EPA POOL/Olivier Hoslet


A nyilatkozat szerint arról határoztak a visegrádi országok vezetői, hogy az európai uniós és más, kétoldalú támogatási programokhoz nyújtott hozzájárulásaikon kívül 35 millió euró (11 milliárd forint) felajánlásával támogatják az olasz kormány által vezetett és az Európai Bizottság együttműködésével létrejövő, a líbiai határok védelmét célzó kezdeményezést.

"Az első menet végén jól állunk, pontozásos győzelem néz ki ezen a napon. Ezekről is fogom önöket tájékoztatni" - mondta Orbán Viktor.

Szolidárisak a visegrádi országok

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, a visegrádi országok vezetőivel közösen tartott brüsszeli megbeszélést követően kijelentette: az uniós határvédelem erősítését szolgáló, jelentős összegű felajánlás bizonyíték arra, hogy a visegrádi négyek szolidaritást mutatnak, és kiállnak Olaszország és más országok mellett. A bizottság elnöke az uniós állam- illetve kormányfők kétnapos csúcstalálkozóját megelőzően tartott V4-es találkozó után adott nyilatkozatában aláhúzta, tovább kívánja erősíteni a visegrádi országokkal való együttműködést megbeszéléseken és egyeztetéseken keresztül, az esetleges félreértések tisztázása és elkerülése érekében.

Mint elmondta, Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson az Európai Bizottság és a V4-ek megerősítették közös elhatározásukat, hogy együttesen kezelik a migráció okozta közös kihívásokat.

Orbán Viktor miniszterelnök (b3) Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b4) és Rober Fico szlovák miniszterelnök (j4) az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző, kibővített V4-es egyeztetésen Brüsszelben 2017. december 14-én. Jobbról a második Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. (MTI/APpool/Olivier Hoslet) Forrás: MTI/APpool/Olivier Hoslet

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az októberi uniós csúcson minden tagállam egyetértett abban, hogy nagyobb mértékben járul hozzá az Afrikának nyújtandó támogatási alap hiányának megszüntetéséhez. Csütörtöki felajánlásukkal a visegrádi országok teljesítették kötelezettségvállalásukat, amely egyértelmű szolidaritást és elkötelezettséget jelent az unió határain kívüli fellépéseinek támogatása és a bevándorlás kiváltó okainak kezelésére terén - húzták alá.
A nyilatkozat szerint arról határoztak a visegrádi országok vezetői, hogy az európai uniós és más, kétoldalú támogatási programokhoz nyújtott hozzájárulásaikon kívül 35 millió euró (11 milliárd forint) felajánlásával támogatnak egy, az olasz kormány által vezetett és az Európai Bizottság együttműködésével létrejövő, a líbiai határok védelmét célzó kezdeményezést.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (j2) beszélget az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző V4-es egyeztetés előtt Brüsszelben 2017. december 14-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Késő délután kezdődött el Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója csütörtökön Brüsszelben, az ülés középpontjában az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások és a migrációs válság kérdései állnak.