Újabb Simicska-Jobbik plakátcsalás készülődik

Simicska Vona
Vágólapra másolva!
Újabb jobbikos plakátcsalás van kibontakozóban: a Jobbik a pártsajtójának küldött "közleményben" azt állítja, hogy a héten eladta azokat a plakáthelyeket, amelyeket - ahogy azt a Pesti Srácok leleplezte - mélyen áron alul kapott meg. Azok után, hogy Simicska több száz milliós csalással segítette a Jobbikot, kérdés, hogy most kinek adta el a plakáthelyeket és mennyiért.
Vágólapra másolva!

„Eladni kényszerültek” a plakáthelyeket - ezt írta Schön Péter a Jobbik gazdasági igazgatója egy állítólagos közleményben, amit Simicska lapja, az Index és a Jobbik pártmédiája, az Alfahír idéz. Schön hosszan magyarázkodik összevissza a szerződéssel kapcsolatban, de nem tagadja, hogy azok eredetiek.

A csalást a Pesti Srácok cikke leplezte le. Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, a lap megszerezte a Jobbik és Simicska Lajos szerződését, amellyel a milliárdos oligarcha átjátszotta a plakáthelyeit a Jobbiknak, ezzel is százmilliókkal támogatva a Jobbikot. Vagyis tiltott pártfinanszírozást hajtott végre. Egy másik mutyi ügyében már az ÁSZ tiltott párttámogatás miatt megbüntette a balodali fordulatot végrehajtó antiszemita pártot.

Forrás: Ripost

Simicska Lajos két plakátcége, a Publimont Kft. és az Euro Publicity Kft. a Jobbik Magyarországért Mozgalommal ez év szeptember 19-én kötött szerződést. A megállapodásokból kiderül, hogy a Publimont a 978 plakáthelyét bruttó 124,2 millióért, az Euro Publicity pedig 41 plakáthelyét 5,2 millió forintért adta el. Vagyis az összesen 1019 plakáthelyet összesen 129,4 millió forintért szerezhette meg az ellenzéki párt, ami még éves bérleti díjként is hihetetlenül csekély összeg lenne, nemhogy vételárként. Vagyis lényegében ingyen odaadott ezernél is több plakáthelyet Simicska a Jobbiknak.

Ráadásul eddig mindössze 27,5 millió forintot kellett kifizetnie a Jobbiknak. A fennmaradó 101,9 millió forintot 2018. május 31-ig kell kifizetniük, tehát csak a választások után. Ha május végéig nem fizetnék ki a fennmaradó részletet, akkor a szerződés szerint mindössze annyi történne, hogy Simicska visszakapná a plakáthelyeket.

Vagyis: a szerződés egy trükkös csalás, egy adás-vételnek álcázott, mélyen áron aluli bérlet. Egyetlen plakáthely mindössze havi 3850 forintba kerülne a Jobbiknak a választásokig.

A szerződés egyik pontja a következőképpen szól:

Vagyis a Jobbik a plakáthelyeket 2020 végéig nem adhatja el. Ezek után felettébb érdekes Schön állítása, hogy már tovább is adtak a plakáthelyeken, hiszen ezt a szerződés tiltja.

Ennek fényében két lehetőség van:

- az egyik, hogy a Jobbik, a szerződést megszegve továbbértékesítette a plakáthelyeket
- a másik, hogy az eladó, vagyis Simicska visszavásárolta azokat.

Ezek után csak az a kérdés, hogy mennyit kapott a Jobbik a plakáthelyekért, amelyekért eddig mindössze 27 milliót fizetett? Erre ugyanis - milyen érdekes - a Jobbik „közleménye” nem tért ki. Így egyelőre azt sem zárhatjuk ki, hogy Simicska újabb jelentős össszeggel, akár újabb százmilliókkal támogatja a Jobbikot.

A Jobbik Simicska lapján, az Indexen keresztül azt közölte, hogy az eladó - vagyis Simicska - vette vissza a plakáthelyeket, "csökkentett áron". Ha ez esetleg igaz is, az árat nem közölték, így nem tudjuk, az mihez képest volt csökkentett. Az elvileg kifizetett 27 millióhoz, vagy a szerződésben szereplő, de ki nem fizetett 129 millióhoz képest.

Vagyis nem tudjuk, hogy Simicska újabb milliókkal segített-e a Jobbiknak. Lehet, hogy ezt majd egy következő ÁSZ-vizsgálatnak kell kiderítenie. A Jobbik titkolózása mindenesetre meglehetősen gyanús.