Orbán Viktor: Politikai kézitusa folyt, a közép-európaiak jól harcoltak

Orbán Viktor; FICO, Robert; BABIS, Andrej
Brüsszel, 2017. december 14. Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző kibővített V4-es egyeztetésen Brüsszelben 2017. december 14-én. Balról Robert Fico szlovák miniszterelnök, jobbról Andrej Babis cseh miniszterelnök. (MTI/APpool/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Az uniós vezetők egyetértettek a brüsszeli csúcstalálkozón a migráció úgynevezett külső kérdéseiben - a határvédelemben és a migránsok megállításában a határokon kívül -, de továbbra sincs egyetértés köztük a betelepítések és a bevándorlás kérdésében - közölte Orbán Viktor miniszterelnök péntek kora hajnalban, összegezve a csúcstalálkozó első napjának eredményeit.
Vágólapra másolva!

A nyilatkozat a miniszterelnök Facebook-oldalán jelent meg az éjfélen túlnyúló megbeszéléseket követően.

"Kézitusa volt, afféle politikai kézitusa. A jó hír, hogy egyetértettünk a migráció úgynevezett külső kérdéseiben: határvédelem és a migránsok megállítása a határon kívül. A rosszabb hír az, hogy továbbra sem értünk egyet a betelepítések és a bevándorlás kérdésében. Továbbra is sokan vannak - nagyok és erősek - azok, akik nem megállítani akarják a migrációt, hanem be akarják hozni a migránsokat Európába, és utána pedig kötelező erővel szét akarják osztani. Így

Magyarországra is akarnak betelepíteni idegeneket, migránsokat, dacára annak, hogy mi ezt egyáltalán nem akarjuk"

- mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a videóban úgy fogalmazott, hogy "a közép-európaiak jól harcoltak, a lengyelek, a csehek, a szlovákok a szlovénok és mi is".

"A hadállásokat meg tudtuk őrizni, de az ellenfeleinket nem tudtuk meggyőzni. A vita nem fejeződött be, a bíró a vitát felfüggesztette. Most néhány hét szünet következik.

Márciusban újra találkozunk, és folytatódik a küzdelem a bevándorlás kérdése körül"

- mondta Orbán Viktor.

Megjegyezte, hogy a kétnapos uniós csúcstalálkozó péntek reggel folytatódik, de ezúttal már gazdasági és pénzügyi kérdések lesznek a napirenden.