Letette állampolgári esküjét az egymilliomodikként honosított külhoni magyar

Áder János
Budapest, 2017. december 16. Áder János köztársasági elnök (j) átadja a dokumentumot ünnepélyes állampolgársági eskütétele alkalmából a vajdasági Lajkó Miklósnak a Sándor-palotában 2017. december 16-án. Lajkó Miklós az egymilliomodikként honosított külhoni magyar. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Politikai nemzetünk egységét ünnepeljük – hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton Budapesten, a Sándor-palotában, az egymilliomodikként honosított külhoni magyar és családja ünnepélyes állampolgársági eskütételén.
Vágólapra másolva!

Az ünnepségen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is.

Orbán Viktor miniszterelnök gratulál a vajdasági Lajkó Miklósnak és családjának Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az államfő úgy fogalmazott: ma egy gunarasi gazdálkodó, Lajkó Miklós és felesége mutatták meg, mi a magyarság.

– mondta Áder János.

A vajdasági Lajkó Miklós és családja, jobbra Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Áder János köztársasági elnök és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, középen Herczegh Anita, az államfő felesége Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A 135 évvel ezelőtt született Kodály Zoltánt többször is idéző köztársasági elnök szavai szerint "nagyobb veszteség aligha érhet minket, mintha közömbösség, igazodási kényszer, külső elvárások vagy múló divat okán elhagynánk létünk fundamentumát: a szüleinktől kapott tanítást, hitünket, nemzeti összetartozásunkat".

Ezért akarta minden magyarhoz elvinni Kodály Zoltán a népzenét és a népdalt – emelte ki az államfő, aki az eskütételről szólva úgy fogalmazott: "együtt ünnepelhetjük – ahogy Kodály írta – a magyar lelket, amely egy-ugyanaz a vajdasági Gunarastól Budapestig".

Áder János átadja a dokumentumot ünnepélyes állampolgársági eskütétele alkalmából a vajdasági Lajkó Miklósnak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az egymilliomodikként honosított külhoni magyar, Lajkó Miklós 1981-ben született Topolyán. Gunarasban, egy kis vajdasági magyar faluban él családjával, földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik.

"A magyar állampolgárság megszerzése számomra érzelmi dolog. Igazán szeretnék Magyarország teljes jogú állampolgára lenni, hiszen elődeim is azok voltak" – idézett az esküt tevő önéletrajzából beszédében Áder János.