Vágólapra másolva!
A Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte Simonka Csaba, óbudai MSZP-s képviselő előzetes letartóztatását. Simonkát a Budapesti Nyomozó Ügyészség zsarolás bűntettével, ügyvédi visszaélés bűntettével, közokirat-hamisítás bűntettének kísérletével, valamint kábítószer kereskedelem bűntettével is gyanúsítja. Az előzetes letartóztatás elrendelésének okaként a bíróság a bizonyítás meghiúsításának lehetőségét jelölte meg, különösen a kábítószer-kereskedelem bűntettének ügyében.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, a fenti bűncselekmények gyanúja miatt az ügyészség indítványozta a szocialista önkormányzati képviselő előzetes letartóztatását, amelyet a BKKB azóta egy hónapra el is rendelt.

Ahogy arról akkor írtunk, Simonkának ügyvédként járt el egy öröklési szerződés ügyében. Az örökhagyó halála után az ügyvéd a vád szerint

az örököst fenyegetéssel arra kényszerítette, hogy az általa örökölt ingatlan ötven százalékát hatmillió forintért – a valós értéknél alacsonyabb árért – adásvételi szerződéssel ruházza át egy harmadik személyre.

A sértett a fenyegetés hatására, valós szerződéskötési szándék nélkül az ingatlan felének eladásáról szóló adásvételi szerződést aláírta, az ingatlan tulajdonjogának átruházásért pénzt nem kapott. Végül a sértett közbeavatkozott, így a Földhivatal a tulajdonjogot nem jegyezte be.

Az óbudai képviselőnek emellett amiatt is felelnie kell, hogy a rendőrség, a december 15-én tartott házkutatás során

kábítószert, illetve annak fogyasztásához szükséges eszközöket is talált,

és a tanúk vallomásai, a beszerzett híváslisták, az igazságügyi írás- és okmányszakértői vélemény és a házkutatási jegyzőkönyvek, a kábítószerrel kapcsolatos előzetes szakértői vizsgálati eredmények, valamint sms-üzenetek

alátámasztották a kábítószer-kereskedelem gyanúját is az MSZP-s képviselővel szemben.

Mivel utóbbi bűncselekmény nyomozása még kezdeti fázisban jár, és itt a társadalmi érdek az, hogy értékesítés egész folyamatát lehetőség szerinti felgöngyölítsék, ezért szükséges volt az ügyvéd letartóztatása - a bíróság indoka szerint - hogy a gyanúsított ne tudja esetleg befolyásolni a nyomozást akár a bizonyítékok eltüntetésével, akár a tanúk megfélemlítésével.

Az MSZP azonnali hatállyal felfüggesztette Simonka Csaba önkormányzati képviselő párttagságát, a szocialisták pénteki közleményükben azt írták, hogy az önkormányzati képviselő saját maga felel tetteiért.