Új Duna-híd épül Csepel és Kelenföld között

Vágólapra másolva!
Egy tavaly júliusi kormányhatározatban döntött a kormány egy új Duna-híd megépítéséről a Galvani utca és az Illatos út között, illetve az erre vonatkozó tervpályázat kiírásáról, amelyet a kormány egy pár napja közzétett határozatában újra megerősített. A híd építésének elsődleges célja, a projekt honlapja szerint Csepel és Budapest déli régiójának fejlesztése, illetve a belvárosi forgalom csökkentése.
Vágólapra másolva!

Az „Új Duna-hídról" a fenti kormányhatározat elmondja, hogy kötöttpályás közlekedéssel együtt 2×3 forgalmi sávos közúti közlekedésre is alkalmas lesz.

A projektre nemzetközi tervpályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat bevonásával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A tervpályázat befejezésére, tehát a konkrét látványtervek elkészülésére a mostani jogszabály 2019. első negyedévét jelölte meg. A pályaművek beérkezési határideje a beruházás honlapja alapján 2018. február 19.

Új Duna-híd Forrás: Origo

A határozat elmondja azt is, hogy az új híd kivitelezése során a kapcsolódó úthálózat tervezését úgy kell megvalósítani, hogy az figyelemmel legyen a fejlesztéssel érintett természeti értékekre,zöldfelületek és a környék lakói életminőségének megőrzésére, javítására.

Az Új Duna-híd honlapja az építés elsődleges indokaként a város déli szakaszának fejlesztését emeli ki. Azt írja, hogy

Indokként hozza fel a honlap azt is, hogy míg a belvárosi szakaszon 1 kilométerenként van átkelési pont, addig ezen a déli szakaszon 15 kilométeren keresztül nincs erre lehetőség. Így a fenti híd tehermentesíti a belvárosi hidakat is.

Budapest látkép Forrás: matyasudvar.hu

Emellett a kormány ugyanezen határozatában döntött a kiemelt közúti projektek jövőbeni kiadási előirányzatairól is. Így jövőre 266 milliárd, 2019-ben 386 milliárd, 2020-ban 198 milliárd, 2021-ben 134 milliárd, míg 2022-ben 61 milliárd forint fordítható erre a célra.