Ezért várhatja a Fidesz esélyesként 2018-at

Horizontal panoramic
Party members and sympathizers of the Hungarian government and governor party FIDESZ, take part in the 'Peace March' at the Heros square of Budapest on March 29, 2014. The general election will be held on April 6, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az idei évben Magyarország európai helyzete is erősödött, mind politikai, mind gazdasági szempontból, és éppen emiatt is tudta megőrizni stabil előnyét a Fidesz-KDNP a riválisaival szemben – értékelte a kormánypártok idei évét Lánczi Tamás. A Századvég vezető elemzője szerint mindezeken felül a Fidesz jól rezonált az európai választók érzéseire: az európai államok választóinak folyamatosan csökken a politikába vetett bizalmuk, nem érzik képviselve magukat, mint ahogy azt sem, hogy számítana a véleményük. A Fidesz pedig leszámolt ezzel az elitista politikával, miközben a magyar ellenzék felaprózta önmagát – vélte az elemző.
Vágólapra másolva!

2017 sem hozott érdemi változást a hazai pártok közötti erőviszonyokban, így továbbra is a Fidesz-KDNP a legnagyobb támogatottsággal rendelkező politikai erő. A kormánypártok sikeresen túljutottak a 2014 őszén-2015 tavaszán látható kisebb visszaesésükön. 2015 ősze óta az időközi választásokon is egyre jobban szerepelt a Fidesz, így a rendszerváltás utáni magyar történelemben példa nélküli módon két kormányzati ciklust követően esélyesként várhatja a jövő tavaszi választást.

Több mint 11 éve az élen

A Fidesz pártként és kormányzó erőként is sikeres évként könyvelheti el a 2017-es esztendőt – mondta Lánczi Tamás a kormánypárt idei évéről. A Századvég vezető elemzője szerint a párt több mint 11 éve a legnépszerűbb politikai formáció Magyarországon, ráadásul az utóbbi hónapokban még növelni is tudta előnyét.

Mindeközben az ellenzéki erők egyre inkább szétforgácsolódnak, támogatottságuk stagnál-zsugorodik.

A baloldal pártjai - egyetlen kivétel az LMP - lemorzsolódnak, miközben a Jobbik „néppártosodása" is kudarcba torkollott. Nehéz lenne még egy országot megnevezni, amelyikben ilyen óriási szakadék tátong a kormánypártok és az ellenzéki erők között – hívta fel a figyelmet az elemző.

2017-ben is a Fidesz volt a legnépszerűbb párt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gazdaságpolitikai sikerek

Az idei évben Magyarország európai helyzete is erősödött, mind politikai, mind gazdasági szempontból. A V4-ek egységes fellépése egyre fontosabb szereplővé teszi a régiót az Európai Unióban, és ebben a folyamatban a magyar kormány alapvető fontosságú szerepet játszott – mondta Lánczi Tamás. A magyar gazdaság az idei évben jelentős elismeréseket kapott nemzetközi szinten is. A legnagyobb hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriába sorolták az országot, és az uniós intézmények is levetkőzték korábbi szkepszisüket a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban – tette hozzá.

Lánczi szerint a gazdaságot kiegyensúlyozott növekedés, rekordalacsony munkanélküliség és növekvő bérek jellemezték az idei évben. Mindemellett az idei év egyik legnagyobb sikereként könyvelheti el a kormánypárt, hogy

a megerősített határvédelem következtében Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Változó migrációs diskurzus

Az idei év legnagyobb eredménye Magyarország és a Fidesz számára az, hogy a közép-európai tagállamok felsorakoztak a magyar migrációs politika mögé. Ez megerősítette a hazai és nemzetközi liberális elit által rendkívül agresszívan támadott magyar bevándorláspolitika helyességét, illetve a magyar kormány európai mozgásterét is bővítette – mondta az elemző. Magyarország azonban halványabban teljesít a versenyképességet tekintve. Ennek javítása, illetve a bérek emelése továbbra is elvégzendő feladatként áll a kormány előtt Lánczi Tamás szerint.

Magyarország elsőként adott jó választ a migrációs kihívásra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Lánczi Tamás szerint

a migráció kétségkívül a XXI. századi Európa legmeghatározóbb jelensége.

A magyar kormány képes volt Európában elsőként megfelelő választ adni erre a kihívásra. Álláspontját pedig következetesen képviseli is, ami miatt Brüsszel rendre a renitensek kispadjára ültetné Magyarországot. Csakhogy közben a régió országai felsorakoztak Magyarország mögé, és egyre inkább kezd megváltozni a migrációs diskurzus – mondta a Századvég elemzője.

Ezért esélyes a Fidesz

Ezenfelül a Fidesz jól rezonált az európai választók érzéseire: az európai államok választóinak folyamatosan csökken a politikába vetett bizalmuk, nem érzik képviselve magukat, mint ahogy azt sem, hogy számítana a véleményük. A Fidesz leszámolt ezzel az elitista politikával. Eközben a magyar ellenzék felaprózta önmagát, és súlyos identitásválságba került, méghozzá annyira, hogy négy hónappal a választások előtt még az ellenzéki összefogásról sem született döntés. Ezek az európai és nemzetállami szinten zajló folyamatok mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Fidesz esélyesként várhassa a jövő évi választást – zárta szavait Lánczi Tamás.