Minden, ami az ünnepek alatt fontos lehet

Volánbusz autóbusz autóbusz-pályaudvar felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY pályaudvar
Pünkösd napján a munkaszüneti menetrend szerint fognak közlekedni a Volánbusz járatai.
Vágólapra másolva!
Menetrend, ünnepi nyitvatartás, gyógyszertár, ezeket szedtük össze, de még egy fontos kérdésre is választ kap.
Vágólapra másolva!

MÁV:

Karácsony környékén jelentősen megnő az utasforgalom, tavaly december 24-26-ig mintegy háromszázezren utaztak MÁV járatain. Az ünnepi időszakban és a diákok téli szünetét lezáró napokon utaznak nagyon sokan. Ilyenkor akár 400-450 ezer utas választhatja a vasutat. A legtöbben a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza, a Budapest-Miskolc és a Budapest-Győr vonal vonatait veszik igénybe, valamint Budapestre szinte az ország minden részéről utaznak.

Karácsonykor három napon változik a MÁV közlekedési rendje.

Illusztráció Forrás: Wikimedia Common/Beroesz

December 24-én és 25-én az ünnepnapi, 26-án a vasárnapi közlekedési rend szerint járnak a vonatok.

Az év utolsó és jövő év első napján is lesznek változások. December 31-én, szilveszterkor az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi ütem szerint közlekednek a vonatok. Január 2-án, kedden már a munkanapokon megszokott módon indulnak a vasúti járatok.

Az ünnepek alatt várható utasforgalmi igényekhez igazodva és a helyfoglalások figyelembe vételével a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsol a vasúttársaság.

A MÁV közleményében felhívta a figyelmet az online jegyvásárlásra, illetve arra, hogy az utasok vigyázzanak értékeikre a zsúfolt vonatokon, peronokon.

VOLÁN:

December 24-én az utolsó autóbuszjáratok Budapestről 16 óra körül indulnak,

a főbb viszonylatok indulási idejét a mellékelt táblázat tartalmazza.

December 25-én és 26-án, valamint január 1-jén a kora reggeli autóbuszjáratok általában nem közlekednek. A két ünnep közötti tanítási szünetes munkanapokon egyes vonalakon csökkentett közlekedési rend érvényes!

Az egyes változásokat a 2017. december 10-étől érvényes menetrend részletesen tartalmazza.

2017. december 25-e és 2018. január 1-je között a menetrendben meghirdetettől eltérően közlekedő járatokról külön kiadványban tájékozódhatnak.

A Volánbusz Zrt. közlése szerint december 31-én az utolsó járatok általában nem közlekednek. Forrás: MTI/Jászai Csaba

A Volán információs telefonszáma: +36-1/382-0888

Az utasokat arra kérik, hogy a zsúfoltság elkerülése érdekében jegyüket elővételben (akár interneten keresztül) vásárolják meg!

A Volánbusz felhívja az utazók figyelmét, hogy a regionális közlekedési központok a fenti általános közlekedési rendtől eltérően is közlekedtethetik autóbuszaikat. Kérik, hogy az utazás megkezdése előtt, a területileg illetékes társaság információs elérhetőségén érdeklődjenek.

BKV/BKK:

A fővárosi közlekedés menetrendje is változik. December 23-án szombaton a nagy forgalmú villamos-, autóbusz- és trolibuszvonalakon biztosít a BKK sűrűbb, kényelmesebb eljutási lehetőséget.

Vasárnap, december 24-én a szokásoknak megfelelően a nappali járatok délután 3 - 4 óráig közlekednek, utána az éjszakai buszok szállítják az utasokat.

Az ünnepnapokon a közösségi közlekedési járatok munkaszüneti, illetve ünnepnapokon érvényes, a két ünnep között pedig az év végi menetrendjük szerint közlekednek.

Szilveszterkor a metrók éjjel 1 óráig közlekednek. Forrás: Csudai Sándor - Origo

Szilveszter éjjel nemcsak a jelentősen sűrűbben közlekedő éjszakai járatokkal lehet majd utazni.

Az elmúlt évekhez képest változásként az M2-es, az M3-as és az M4-es metró üzemidejét meghosszabbítják, a szerelvények éjjel 1 órakor indulnak utoljára a végállomásokról.

Az M3-as metró, ahogy a BKK korábban közölte, december 23-tól január 2-ig minden nap a teljes üzemidőben a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között viszi az utasokat, január 3-tól azonban a metrópótlás korábbi rendje áll vissza.

A BKK kéri a fővárosban közlekedőket, hogy szenteste indulás előtt tervezzék meg utazásukat a BKK FUTÁR utazástervezőjével, vagy használják a BKK honlapjának menetrendi oldalát, illetve az ünnepi menetrend részleteiről bővebben a bkk.hu/2017/12/kozlekedes-budapesten-az-ev-vegi-unnepek-idejen weboldalon tájékozódjanak!

Ahogy az elmúlt években is, december 22-én 20 órától január 2-án 8 óráig díjmentesen lehet parkolni Budapest közterületi várakozási övezeteiben.

ÜZLETEK NYITVATARTÁSA:

A karácsony előtti két hét az év legforgalmasabb időszaka az üzletekben.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) becslése szerint

ajándékokra az idén 100 milliárd forint körüli összeget költenek a családok, 3-4 százalékkal többet a tavalyinál, de nem zárható ki nagyobb emelkedés sem.

Az ünnepi asztalra szánt élelmiszerekre szintén körülbelül 100 milliárd forintot fordítanak majd a magyar vásárlók.

December 24-én, vasárnap az üzletek legkésőbb 14 óráig tarthatnak nyitva, de a kereskedők dönthetnek arról is, hogy korábban bezárnak, vagy ki sem nyitnak.

Illusztráció. Forrás: NurPhoto/Jonathan Nicholson/NurPhoto/Jonathan Nicholson

December 31-én, vasárnap szintén maguk az üzletek tulajdonosai határozhatják meg a nyitvatartás rendjét.

Aznap a boltok általában délután 2-4 óra között zárnak be, viszont másnap, azaz 2018. január 1-én a legtöbbje ki sem fog nyitni.

GYÓGYSZERTÁRAK NYITVATARTÁSA:

A karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot. December 24-én a vasárnap is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos vasárnapi munkarendjük szerint, hanem általában 14 óráig tartanak nyitva. December 25-én, valamint 26-án kizárólag az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen, és jól olvasható módon jelezni kell a legközelebbi nyitva tartó, vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát. Forrás: MTI/Mohai Balázs

December 31-én vasárnap a szokásos vasárnapi nyitvatartás szerint lesznek nyitva a gyógyszertárak, míg január 1-jén kizárólag az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.


Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról (az adott településre való rákereséssel) az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni: www.ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/

Karácsonyi Vásárok:

Karácsonyi fények égnek a Szent István-bazilika előtt, ahol 2017. november 24-én megnyitotta kapuit az adventi vásár. Forrás: MTI/Soós Lajos

Ha önnek is eszébe jutott a nagy kérdés, hogy mi van a karácsonyi vásárokkal karácsony után,

akkor jó helyre kattintott, a három nagy fővárosi nyitvatartásának utánanéztünk. Színvonalas kulturális- és gyerekprogramokkal találkozhatnak az érdeklődők az Európa 10 legszebb vására között jegyzett Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásáron, amely az év utolsó napjáig, azaz 2017. december 31-ig várja a látogatókat. A budapesti Szent István téren megrendezett Karácsonyi Vásár is csak december 31-én zárja kapuit. Addig is minden nap ingyenes korcsolyapálya várja a gyermekeket 14 éves korig, ahol ingyenes korcsolyabérlésre is van lehetőség, valamint hétvégente ingyenes korcsolyaoktatáson is részt vehetnek a kicsik. A Bazilika homlokzata minden nap sötétedéstől pompás fényárba borul, hogy a látogatók Közép-Európa egyik legnagyobb 3D-s fényjátékában gyönyörködhessenek. Az onnan nem messze található fővárosi Városháza téren megrendezett Karácsonyi Vásár pedig 2017. december 27-én zárul.