Kiemelt biztonsági készültség a Szent Péter-téren Karácsonykor

A legnépszerűbb helyek az EU-n kívüli európai országokban
Semmi meglepő. Vatikánban a Szent Péter Bazilika a legnépszerűbb célpontja a turistáknak
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban a Ferenc pápát és a Vatikánt fenyegető iszlamista videók miatt továbbra is kiemelt a biztonsági készültség a Szent Péter-tér és Vatikánváros egész térségében, amely az ünnepekre széles gyalogosövezetté változott. A belépőket több ponton ellenőrzik.
Vágólapra másolva!

Szokás szerint Ferenc pápa vezeti a karácsonyi egyházi eseményeket a biztonsági gyűrű övezte Vatikánban, ahova hívők és turisták tízezreit várják a következő napokban. Az ünnepeken Ferenc pápa nem feledkezik meg a szegények segítéséről sem.

Mivel december 24. vasárnapra esik, ezért délben Ferenc pápa Úrangyala-imádságot (Angelus) mond a pápai palotáknak a Szent Péter-térre néző ablakából. Ez lesz Ferenc pápa ötödik vatikáni karácsonya.
Szenteste 21.30-től Ferenc pápa misét mutat be a Szent Péter bazilikában, bíborosok, püspökök és papok koncelebrálnak az egyházfővel. A mise kezdetén a pápa a bazilika kapujától a főoltárig vonul, ahol felcsendül a karácsony éjszakáján latinul előadott Kalenda éneke. A misén népviseletbe öltözött gyerekek visznek virágot a Gyermek Jézusnak az oltárnál elhelyezett szobránál, az öt kontinenst jelképezve vagy azokat az országokat, ahol az utóbbi hónapokban Ferenc pápa járt.

Forrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen/Manuel Cohen

A Jézuska-szobrot a mise végén Ferenc pápa a gyerekek kíséretében a Szent Péter-bazilikában felállított betlehemben helyezi el. A Vatikán honlapján közölt misekönyv szerint kínaiul az egyházért imádkoznak, arabul a világot kormányzókért, portugálul a családért, románul a bűnben élőkért, bengáli nyelven a fiatalokért. A fényárban úszó bazilika teljesen megtelik többségében külföldi hívőkkel.

A bazilikában mintegy ötezren férnek el. Aki nem jut be a bazilikába, a Szent Péter téren felállított kivetítőkön követheti a misét.

December 25-én délben Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mond karácsonyi beszédet, amelynek témája szokás szerint a béke lesz, majd Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és az egész világra. A Szent Péter térre ötven-százezer embert várnak. Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem köszönti különböző nyelveken a világ népeit. A szombat esti misét és a pápa vasárnapi beszédét a világ számos rádiója-televíziója egyenesben közvetíti.

Ez lesz az első alkalom, hogy a vatikáni közvetítést kisérletileg interneten a rendkívül jó, 8K felbontásban is sugározzák.

December 26-án délben Ferenc pápa ismét rövid beszédet mond Úrangyala-imádsággal.
Kiemelt a biztonsági készültség is van karácsonykor egész Olaszországban, a milánói székesegyháznál éppúgy mint a firenzei dómnál, Nápoly tengerparti sétányán, amelyet betontömbök torlaszolnak el, valamint majdnem minden jelentősebb olaszországi templomnál, ahova szenteste éjszakáján tobb tíz millió olasz megy éjféli misére.