Az ünnep nem feladat, hanem ajándék

Szabó István Budapest, 2015. április 5.
Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet a húsvéti ünnepi istentiszteleten a budahegyvidéki református templomban Budapesten 2015. április 5-én.
MTI Fotó:
Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet az istentiszteleten a budahegyvidéki református templomban Budapesten.
Vágólapra másolva!
Az ünnep nem feladat, amit el kell végezni, hanem ajándék, amit el kell fogadni, részesedés, amit hagyni kell megtörténni - mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek karácsony alkalmából.
Vágólapra másolva!

A református püspök szerint a jól szervezett tömegtársadalom sok mindent átvállal az egyes embertől a hétköznapokban. Központilag szervezett a munka és a munkába járás, gyermekeink iskolai, óvodai felügyelete és a tömegmédia gondoskodik a szabadidőnk valamiféle eltöltéséről is.

Az ünnep idején azonban ellép mellőlünk a jól szervezett társadalom, az ember pedig úgy érzi, hogy magára marad a feladattal, hogy ünnepeljen.


Ráadásul ünnepeink kereskedelmi megszállása egyfajta megfelelési kényszert is eredményez. Sikerül-e mindent időben beszerezni, sikerül-e mindenkinek a kedvére tenni, sikerül-e nagyobb felfordulás nélkül túljutni az ünnepen.

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet az istentiszteleten a budahegyvidéki református templomban Budapesten. Forrás: MTI/Marjai János

Az ünnep megünneplésével kapcsolatos fokozódó szorongás és az aggodalmak mögött valójában civilizációs gond van. A mai ember mintha elvesztette volna érzékenységét a szent iránt, elkoptak a sejtései arról, hogy mi az elkülönített idő és az elkülönített hely - mondta.

Bogárdi Szabó István szerint az a mi drámánk, hogy képtelenek vagyunk beleoldódni az ünnepbe.

A gyermekben még ott van az egyszerű és eredendő tudás, hogy maga az ünnep megajándékozza őt, anélkül, hogy ő maga megcsinálná.

Ha ezt el tudnánk fogadni, akkor az összes karácsonyi kellék, ami körülvesz és sokszor frusztrál bennünket, a helyére kerülne.

Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A reformáció emlékévét összegezve Bogárdi Szabó István kiemelte:

szép és jó volt, hogy mi magunk próbálhattuk meg elmondani magunknak és a többségében nem protestáns magyar társadalomnak, hogy mi a protestantizmus.


Végre nem régi marxista történelemkönyvekből olvasták fel nekünk, nem Max Weber magyarázta, véleményem szerint tévesen, hogy mi a lényege a protestantizmusnak, és nem is csupán a reformációnak köszönhető nyelvi, kultúrtörténeti emlékeinket mutogattuk - fogalmazott a református püspök. Talán ez volt az ünnepben igazán protestáns, a szó eredeti értelmében: tanúskodtunk a krisztusi igazság mellett.

Ha jól sikerült, nem is fogjuk abbahagyni, ez azonban vasárnapról vasárnapra derül majd ki a gyülekezetekben, a szószéken, a közéleti megnyilvánulásokban

- tette hozzá Bogárdi Szabó István.