Mindenki a Fidesz és Orbán Viktor hátát nézi

Vágólapra másolva!
A Medián összegezte az elmúlt év felméréseinek eredményeit, és azt állapította meg, hogy a 2017-es év - ahogy az elmúlt 11 év is - a Fidesz-KDNP egyértelmű fölényéről szólt.
Vágólapra másolva!

Egyetlen hónap, az április kivételével a Fidesz az év során rendre több támogatót tudhatott maga mögött, mint az összes többi párt együttvéve – derül ki a Medián HVG számára készített, a 2017-es évre visszatekintő elemzéséből. A kutatócég jelezte, hogy a Jobbik ugyan meg tudta tartani a második helyét, de a párt támogatottsága komoly mértékben csökkent: a biztos szavazók körében a 21-13 százalék közötti tartományban maradt, csökkenő irányba haladva.

Miközben a kormánypártok 50 százalék fölött állnak.

A Jobbikon kívüli ellenzéki pártok (MSZP-DK-LMP-Együtt-Párbeszéd-Momentum, stb.) együttvéve a lakosság 19–25 százalékának szavazatára számíthattak. A Medián arra is felhívta a figyelmet, hogy a sokat emlegetett "titkos tartalék", a bizonytalanok aránya mindössze 12-15 százalék között alakult.

Érdekesen ingadozott a pártok elutasítottságának mértéke, de a legvilágosabb trend az, hogy az év során az ellenzéki pártok egyre ellenszenvesebbé váltak.

A Fidesz a legkevésbé visszautasított párt, a legtöbben pedig az MSZP-től és a DK-tól zárkóznak el. Az ellenzék kilátásait az is rontja, hogy mára a közvélemény többsége esélytelennek lát egy ellenzéki győzelmet 2018-ban, mindössze egyötödnyi azok aránya, akik legalább valamennyire valószínűnek gondolják a sikert. Ehhez kapcsolódik, hogy már azok sincsenek többen, akik kormányváltást szeretnének jövőre, sőt Orbán Viktor kormánynak munkáját egyre többen ítélik jónak.

Ebből az következik, hogy a válaszadók 8–13 százaléka bár nem a Fideszre szavazna, mégis elégedett a kormány teljesítményével.

Mindezek fényében talán nem meglepő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök magasan vezeti a népszerűségi listát a többi párt miniszterelnök-jelöltjeivel szemben.

A Medián még két fontos trendet említ meg az elemzésében:

  • A lakosság közhangulata április óta folyamatosan javul.
  • November végén a magyarok rekordhányada, 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „teljes mértékben" vagy „inkább" támogatja az ország EU-tagságát.

Hogy jött ki a matek?

Idén hat alkalommal készítette felméréseket a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott, egyenként 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A közölt adatok hibahatára plusz/mínusz 2-5 százalék.