Zár alá vette a szcientológusok központját a NAV

Rendőrségi házkutatás a Szcientológia egyház Váci úti irodaházában 2017. október 18-án
Házkutatás volt a Szcientológia egyház Váci úti irodaházában 2017. október 18-án.
Vágólapra másolva!
Zár alá vette a szcientológusok budapesti, Váci úti ingatlanát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - számolt be a földhivatali bejegyzésre hivatkozva kedden délután a Híradó.hu.
Vágólapra másolva!

Mint felidézték, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai múlt év októberében tartottak házkutatást a szcientológusok XIII. kerületi, Váci úti központjában, miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) több panasz érkezett olyan magánszemélyektől, akik korábban az "egyház" tagjai voltak, vagy más módon kapcsolatba keveredtek a hivatalos egyházként el nem ismert "szektariánus csoportosulással".

Házkutatás volt a Szcientológia egyház Váci úti irodaházában 2017. október 18-án. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az NNI személyes adattal visszaélés, és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A Híradó.hu a házkutatást követően bejutott a budapesti, Váci úton lévő épületbe, és ott a munkatársuknak épp azt kínálták fel, ami miatt a NAIH is vizsgálódik. Azaz azt a kérdőíves kikérdezést, amellyel felmérik, hogy a kitöltőnek mennyire van szüksége a szcientológia gyámságára.

Sajtóhírek szerint a hatóságok azt gyanítják, azok a módszerek, amelyekkel a szcientológusok a tagjaikról információkat, személyes adatokat gyűjtenek, és ahogyan ezeket tárolják, törvénysértők, és súlyos visszaélésekre adnak lehetőséget. A szcientológusok a vallásszabadság elleni támadásként értékelték a rendőrségi akciót .

A Híradó.hu kereste a NAV-ot, miért volt szükség az irodaház zár alá vételére, és ez milyen összefüggésben áll a szcientológusok elleni nyomozással. Az adóhatóság azt válaszolta, hogy folyamatban lévő eljárások részleteiről nem áll módunkban tájékoztatást adni - olvasható a cikkben.