Orbán: Stabilizáló szerepünk van az Európai Unióban

Orbán Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Budapest, 2018. január 3. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2018. január 3-án. A december 11-én hivatalba lépett új lengyel miniszterelnök első hivatalos külföldi kétoldalú látogatására érkezett Magyarországra. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A határokat továbbra is meg kell védeni, a migrációt meg kell állítani, és a segítséget kell oda vinni, ahol szükség van arra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki-vel való találkozója után. A lengyel kormányfő a visegrádi együttműködés fontosságáról beszélt. Orbán Viktor az Origo kérdésre azt mondta, hogy nem tervezik, hogy Ausztriát felvegyék a visegrádi országcsoportba, de még ebben a hónapban Bécsbe látogat, hogy tárgyaljon az új osztrák kormánnyal.
Vágólapra másolva!

A közép-európai gazdasági modellek működnek, a térség országai stabilizáló szerepet játszanak az Európai Unióban, ezért ennek megfelelő súllyal szeretnének beleszólni az unió ügyeibe - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közösen. A miniszterelnök közölte:

míg térségünk országainak gazdaságai működnek, az unió bevándorláspolitikája látványos kudarcot vallott.

A határokat továbbra is meg kell védeni, a migrációt meg kell állítani, és a segítséget kell oda vinni, ahol szükség van arra - szögezte le.

Orbán Viktor rámutatott: a két ország kapcsolatának homlokterébe a nagy projektekkel kapcsolatos együttműködések kerülnek a jövőben. Ezek közül kiemelte az észak-déli irányú energetikai és közlekedési infrastruktúra fontosságát.

Ausztria nem lesz tagja a V4-nek

Még ebben a hónapban Bécsbe készül Orbán Viktor, hogy tárgyaljon az új osztrák kormánnyal,

azt azonban nem tervezik, hogy Ausztriát felvegyék a visegrádi országcsoportba -

mondezt az Origo kérdésére közölte a magyar kormányfő. „Ausztria egy példa arra, hogy Európában a demokrácia működik: helyreállt a demokrácia, mert az osztrákok egy olyan kormányt választottak, amely hozzájuk hasonlóan nem akar bevándorlókat" - tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Ausztria egy példa arra, hogy Európában a demokrácia működik Forrás: MTI/Illyés Tibor

Uniós költségvetés és brexit

Egyikünk sem akar a németek pénzéből élni - ezúttal ezekkel a szavakkal magyarázta a magyar miniszterelnök azt, hogy Magyarország és Lengyelország gazdaságilag annyira erős „motor" az EU-ban, hogy „képesek a saját lábukon megállni". És „többet adunk hozzá az európai unió erejéhez, mint bárki gondolta volna a csatlakozáskor, 2004-ben".

Mindennek – erősítette meg Mateusz Morawieczki – az idei év másik fontos vitájában lehet majd szerepe. Abban, amelyik az EU 2020 utáni költségvetéséről szól. A várhatóan februárban induló eszmecserében fontos szerepe van annak, hogy Nagy-Britannia kilépése miatt kevesebb forrást tudnak szétosztani az országok között.

A politikus szerint ebben a kérdésben is közös álláspontra van szükség a két ország között,

annál is inkább, mivel számunkra ez nem csupán gazdasági, de az ott élők miatt társadalmi kérdés is.

Orbán: 2018 a nagy viták éve lesz

"Lengyelországban nem volt gulyáskommunizmus, Lengyelországban elnyomás volt. Nálunk szamizdatokat másoltak, amíg a lengyeleknél örültek sokan, ha az életüket menteni tudták" - mondta Orbán Viktor.

2018-cal kapcsolatban megjegyezte, hogy a nagy viták éve lesz, hiszen idén ér véget az ötéves európai politikai ciklus, amit szerinte több ország és politikus arra fog kihasználni, hogy átverje a bevándorlás kérdését azokon a nemzeteken, akik ezt nem akarják. Orbán Viktor közölte, egyes nyugati országokban

már létezik posztkeresztény vagy a posztnemzeti korszak, mi ebbe nem akarunk átlépni,

mert akkor "a magyarok szét fognak hullani". Orbán lehetetlennek nevezte, hogy "egy posztkeresztény, posztnemzeti ország legyünk".

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Illyés Tibor

Morawiecki: Mindenkinek joga van eldönteni, kikkel akar együtt élni

A visegrádi együttműködés fontosságát hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök. Mateusz Morawiecki, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel azt mondta: a visegrádi országok fontos részei az uniónak,

hozzájárulnak gazdasági növekedéséhez és stabilitásához.

Hiszünk az EU-ban, az európai uniós értékekben, közösen szeretnénk az EU-t építeni - hangsúlyozta. A lengyel kormányfő elmondta, teljes egészében egyetértenek a magyar állásponttal a migránsválsággal kapcsolatban. A szuverén államok polgárainak joguk van eldönteni, kikkel akarnak együtt élni - tette hozzá Mateusz Morawiecki.

Morawiecki hangsúlyozta, hogy nem változtat a lengyel kormány a hozzáállásán a migrációs kérdésben, de ez a téma úgy néz ki a jövőben egyre forróbb lesz. "Úgy néz ki a nemzetállamok dönthetnek arról, hogy akarnak-e bevándorlókat vagy sem" - mondta, majd hozzátette, hogy

a bevándorlókon a saját hazájukban kell segíteni,

és Lengyelország ebben régóta aktívan részt vesz.

A lengyel miniszterelnök a lengyel-magyar gázösszeköttetés, a norvég gázvonal kiépítése, illetve a Belgrád-Budapest útvonalak létrehozása mellett beszélt még arról, hogy a NATO mellett Európában ki kell építenie a saját védelmi erejét.