Kéken világított a csirkemell a sötétben

2018.01.06. 12:08

Halványkék fényre lett figyelmes konyhájában újév napján egy ikrényi férfi. Kiderült, a fény forrása az a nyers csirkemell volt, amit előző este a konyhapulton felejtett. A TV2 hírműsora, a Tények utánajárt, mi okozhatta a furcsa foszforeszkálást.

A megdöbbentő esetről először a Kisalföld.hu számolt be, a Tények pedig ennek kapcsán kiderítette, nem is egy ritka jelenségnek volt szemtanúja az ikrényi férfi.

Ez a jelenség minden évben előfordul. Van, amikor nem is egy alkalommal kapunk mi is ilyen bejelentést – mondta a hírműsornak Pleva György, a Nébih igazgatója.

Hozzátette, miután a húsról csak fotót láttak, vagyis megvizsgálni nem tudták, csak találgathatnak, pontosan mi okozhatta a foszforeszkálást. Úgy sejtik, a csirkemell vagy baktériummal szennyezett volt, vagy a csontokba épülő foszforvegyületek a felelősek. „Mi is láttuk a fényképeket és valóban egy ilyen baktérium telep-szerű elrendezést mutat a hús felszínén ez a fényjelenség. Ezek betegséget nem okozó baktériumfajták."

„Valószínű, hogy a szállítási-hűtési lánc megszakadása miatt történhet ilyen. Vannak messzebbről jött áruk, itt valószínű ez lehetett a probléma" – tette hozzá Horváth István hentes.

A Nébih szerint a kéken világító hús emberi fogyasztásra nem alkalmas, ugyanakkor nem káros az egészségre. Arra figyelmeztetnek, ha valakiben az élelmiszer undort kelt, azt nem szabad elfogyasztania, illetve belőle ételt készítenie.