Új megoldásokat kell keresni a terrorizmus elleni harcban

religion Horizontal
(FILES) This file photo taken on November 12, 2016 shows a French policeman standing guard in front of the Bataclan concert hall in Paris during the concert by British musician Sting to mark the first anniversary of the November 13 Paris attacks. France suffered its worst terror attack when 130 people died in a string of bombings and shootings at the Bataclan concert hall and several bars and restaurants in Paris, and at the stadium in Saint-Denis on November 13, 2015. / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
Vágólapra másolva!
A nyugat-európai politikusok döntő része nem volt hajlandó szembenézni időben azzal, hogy a világ alapjaiban változott meg Nyugat-Európában - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel.
Vágólapra másolva!

Ennek eredményeit látjuk napjainkban, amikor Németország instabilitását figyeljük, ahol közel

hat hónapja nem sikerült kormányt alakítani

- jegyezte meg, hozzátéve, hogy a politika mindössze szavakkal reagál a terrorizmus fenyegetésére, tettek helyett.

Szólt arról is, hogy az iszlám radikalizmus "kreativitása kimeríthetetlennek tűnik", a szolgálatoknak pedig újra kell értékelniük a terrorizmussal kapcsolatos megelőző munkát. Megjegyezte: arra is figyelemmel kell lenni, hogy

az elkövetők a korábbinál sokkal gyorsabban radikalizálódnak

és szélesebb fegyvertár van a kezükben, egy kés, kő vagy autó is a fegyverük lehet.

2015. november 13-án 130-an haltak meg a Bataclan elleni terrortámadásban Forrás: AFP/Philippe Lopez

Mint mondta, nem minden migráns terrorista, de ha a beérkező

egymillió migránsnak mindössze öt százaléka szimpatizál az iszlám radikalizmussal, az is ötvenezer embert jelent.

A biztonsági szolgálatok Európában nem készültek fel az elmúlt évtizedek békekorszaka után az ilyen tömeges kihívásra.

Hozzátette: önmagában a szolgálatok nem is alkalmasak arra, hogy tízezrével ellenőrizzenek embereket, ezért a kockázati tényezők számát kellene szűkíteni.

A szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában azzal kapcsolatban, hogy robbanás történt vasárnap egy metróállomás bejáratánál Stockholm egyik külvárosában és egy ember meghalt, elmondta: a svéd rendőrség ezt egyelőre nem minősítette terrortámadásnak. Közölte, ezek már mindennapos történetek Skandináviában, és azért nem kezelik terrorcselekményként, mert a kézigránátos támadások a szervezett bűnözői csoportokra jellemzőek, a fegyvert pedig akár a Balkánról vagy a volt szovjet tagköztársaságokból is be lehet szerezni.