A migránskérdés mint demokráciaprobléma

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
Migrants wait to be rescued from a sinking dingey off the Libyan coastal town of Zawiyah, east of the capital, on March 20, 2017, as they attempted to cross from the Mediterranean to Europe. Libya has long been a stepping stone for migrants dreaming of a better life in Europe, but people smugglers have stepped up their lucrative trade in the chaos since the 2011 ouster of longtime dictator Moamer Kadhafi. / AFP PHOTO / Abdullah ELGAMOUDI
Vágólapra másolva!
G. Fodor Gábor írása az Origónak.
Vágólapra másolva!

Az embereknek mindig igazuk van – így szól a modern demokráciák legfontosabb alapigazsága. Az alapigazságokkal viszont gyakran az a helyzet, hogy előszeretettel hagyják figyelmen kívül ezeket. Amikor a modern demokráciák ezen alapigazságát veszik semmibe, akkor zavar keletkezik demokráciákban. Az elit és az emberek akarata elválik egymástól, az emberek dühe saját elitjük ellen fordul.

Ez történt Amerikában. Trumpot a magára hagyott középosztály vitte be az elnöki székbe. Ez történt a briteknél. A vidéki melós és middle class megcsinálta a brexitet. Ez történt Franciaországban vagy éppen Ausztriában: a hagyományos bal/jobbot elsodorta az emberek dühe.

Az emberek dühe mindig kifejezési formát keres magának. Az emberek ugyanis nem szeretik, ha hülyének nézik őket.

Európában azért van ma elitprobléma, mert az európai vezetők nagy része és Brüsszel hülyének nézi az embereket. Ennek kifejeződési formája a migránskérdés. Mást akar az elit és mást akarnak az emberek és az elit erről nem hajlandó tudomást venni.

Ezért lett mára Európában a migránskérdésből demokráciaprobléma.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal a Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti képviselői tanácskozásának második napján a bajorországi Seeon kolostorban. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor múlt hét pénteki bajorországi látogatásán úgy fogalmazott, hogy 2018 a népakarat helyreállításának éve lesz. Utat kell, hogy törjön magának az emberek akarata. Ez az akarat pedig egyértelmű és világos.

Az emberek nem akarnak terrorveszélyben élni. Biztonságot akarnak. Azt várják el a kormányuktól, hogy védjék meg a határaikat és garantálják a biztonságos élet feltételeit.

Emlészünk még a bevándorláskérdést elindító plakátkampányra? Mekkora felháborodás volt abból, hogy az volt a plakátra írva: „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a törvényeinket". Ma ez a mondat már egész Európában nem igazán háborít fel senkit. A plakátra írt mondat ugyanis egyezik az emberek akaratával és igazságérzetével.

Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Ha Európa vezetői nem fogják meghallani az emberek hangját, az emberek dühe el fogja sodorni őket. Ez a természete az emberek dühének és a modern demokráciának.

A Századvég egyik kutatása rákérdezett arra is, hogy mi a fontos az emberek számára, amikor arról döntenek, hogy kit is választanának miniszterelnöknek. Az emberek azt akarják, hogy határozott, erős, becsületes vezető álljon az ország élén, aki Magyarországot teszi az első helyre, kiáll a magyarokért, és kész arra, hogy megvédje az országot és annak határait a migrációtól.

Forrás: Századvég

Ezért akarja az emberek többsége Orbán Viktort miniszterelnöknek és ezért gondolják azt a szappanoperaszerűen felbukkanó ellenzéki jelöltekről, hogy egyik kutya-másik eb, hogy ez is csak egy újabb kiábrándító baloldali, aki Soros zsebéből bújt elő.

Márpedig az embereknek mindig igaza van.

G. Fodor Gábor, a Századvég elnökhelyettesének, a 888.hu főszerkesztőjének az írása az Origo számára.