Kegyetlen állatkínzás – Élve gyújtottak meg egy sünt

2018.01.11. 14:30

Most kaptuk a híreket, egyenesen a bírósági tárgyalóteremből. Ma volt a "süni égetés" ügy első tárgyalása és ítélet is született.

A sün túlélte a támadást, és ahogy a NOÉ állatvédői fogalmaznak, állatszerető emberek orvoshoz vitték. Az állat életét azonban már nem lehetett megmenteni.

Az állatkínzót azonban elfogták, és eljárást indítottak ellenük.

Forrás: Facebook.com

Az Állatmentő Sereg szervezet tett a történtek után feljelentést, az állatkínzók poedig a NOÉ szerint a kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta, amely három év letöltendő börtönt jelent.

Az MTI szerint a vádlott a tárgyaláson nem kívánt vallomást tenni, bűnösségét elismerte, de a cselekményére nem tudott magyarázatot adni. Megbánása a bíróság szerint így kizárólag formális jellegű volt, amelyet enyhítő körülményként nem tudott megfelelően értékelni.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott az állatkínzás minősített esetét, bűntettét követte el, mert az állatnak különös szenvedést okozott, és az állat el is pusztult.

A büntetés kiszabásánál – amellett, hogy az állatok védelme állami, társadalmi és emberi kötelezettség – a bíróság azt is figyelembe vette, hogy az állatkínzás bűncselekménye attól igazán veszélyes a társadalomra, hogy aki képes egy állatot így bántalmazni, elpusztítani, az könnyebben, illetve sokkal nagyobb eséllyel követ el hasonló erőszakos cselekményeket embertársaival szemben is.

A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.