A Fidesz-KDNP a nyertese, az ellenzék pedig a vesztese volt a 2017-es évnek

Vágólapra másolva!
Tartós növekedés és stabilitás jellemezte a Fidesz-KDNP támogatottságát 2017-ben – derül ki a Századvég legfrissebb kutatásából. A Figyelőben megjelent közvélemény-kutatás kiemeli, hogy a kormánypártok térnyerése mellett az ellenzék veszített szavazótáborából.
Vágólapra másolva!

A választásokat megelőző év támogatottsági tendenciái jelentősen meghatározóak a voksolás végkimenetelét illetően – emeli ki legfrissebb számában a Figyelő. A lap a Századvég kutatását közli, amely szerint

a kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében 36, míg a biztos pártválasztók körében 52 százalékos volt.

Az ellenzék viszont jelentősen elmaradt ezektől a számoktól.

A Századvég kutatásából kiderül, hogy a Jobbik és az MSZP a tavalyi év folyamán folyamatosan veszítette el támogatóit. A közvélemény-kutató intézet megindokolja, hogy mi lehetett ennek az oka: a Jobbiknál az identitásválság, az MSZP-nél pedig a baloldali megosztottság eredményezte ezt a folyamatot.

A tanulmány kiemeli, hogy az LMP egy időben némiképp növelni tudta szavazóbázisát a 2017-es év folyamán, főként a kiábrándult MSZP-sekből, azonban nyáron ez a növekedési hullám megállt.

A Századvég szerint a következőképpen alakultak az ellenzéki pártok támogatottsági adatai a decemberben:

  • A Jobbik a teljes népesség körében 9, míg a biztos pártválasztók körében csupán 16 százalékon állt.
  • Az MSZP-t a teljes népesség 9, a biztos pártválasztók 14 százaléka támogatta.
  • Az LMP a teljes lakosság körében 6, míg a biztos pártválasztók körében 7 százalékos támogatottsággal bírt.
  • a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció a teljes népesség körében 5, a biztos pártválasztók között pedig 6 százalékon állt.