Szijjártó: Halállal fenyegetni elfogadhatatlan

2018.01.15. 09:17

Magyarország mindig is kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatra törekedett Romániával az ott élő magyar közösség érdekében – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán hétfőn. Mihai Tudose román miniszterelnök megbocsáthatatlan nyilatkozata miatt kedden a külügyi bizottság rendkívüli ülést tart.

Szijjártó arra reagált, hogy Mihai Tudose román miniszterelnök szerda este a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban egyebek mellett azt nyilatkozta a Realitatea hírtelevíziónak: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom, milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy

ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.

A magyar külügyminiszter szerint teljességgel elfogadhatatlan a 21. századi Európában, hogy egy komplett nemzeti közösséget és annak vezetőit akasztással, halállal fenyegetnek meg.

A magyar kormánynak kötelessége világossá tenni, hogy egy ilyen kijelentés teljes egészében tarthatatlan, és kiírja Románia miniszterelnökét a kulturált európai politikusok sorából.

Felvonulók székely zászlókkal a Székelyföldért Társaság által szervezett, a székely autonómiatörekvéseket támogató tüntetésen, Románia budapesti nagykövetsége előtt még 2013-ban.Forrás: MTI/Soós Lajos

A külügyminiszter az Ukrajnában élő kisebbségek jogait még tovább korlátozó törvénytervezetekről is beszélt. Azt mondta, a helyzet rendkívül súlyos, mivel senki sem vette komolyan azt a fenyegetést, amit az oktatási törvény jelentett.

Ukrajna ahelyett, hogy feloldaná a konfliktusokat, újabb javaslatokat tett a nyelvhasználat és az állampolgárság korlátozására. Például

a színházi előadásokon ki kellene írni ukránul is, mi hangzik el, illetve az újságokat is két nyelven kellene megjelentetni.

Az újabb korlátozások ellen a magyar kormány ugyanolyan keményen fel fog lépni, mint az oktatási törvény ellen – mondta.

Szijjártó Pétert kérdezték Mark Rutte holland miniszterelnök illegális bevándorlásról szóló nyilatkozatáról is. A holland kormányfő egy televízióban úgy fogalmazott, "nem mondhatod azt, hogy én ezt nem akarom, inkább kivásárolom magam akként, hogy pénzügyileg hozzájárulok egy másik országban való befogadásukhoz".

A külügyminiszter azt mondta, Magyarország álláspontja a migrációról egyértelmű és világos: Magyarország nem akar bevándorlóország lenni, a migrációra biztonsági kérdésként tekint, nem enged a kötelező betelepítési kvótát szorgalmazó nyomásnak, egyetlenegy illegális bevándorlót sem enged be, és továbbra is fenntartja, hogy Európát Európán kívül kell megvédeni.

Szijjártó Péter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a román miniszterelnök nyilatkozatával kapcsolatban azt is mondta, Európában zajlanak viták az autonómiáról, és léteznek különböző autonómiaformák. A 21. században nem lehet megkérdőjelezni annak a legitimitását, hogy az autonómiáról lehet-e vitázni. A vitát meg kell vívni, de közben halállal fenyegetni, elfogadhatatlan.

Rendkívüli ülést tart a külügyi bizottság kedden

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kedd délután három órára összehívta a testület rendkívüli ülését - közölte a Fidesz-frakció hétfőn az MTI-vel.

A parlament honlapján elérhető adatok alapján a külügyi és a nemzeti összetartozás bizottsága együttesen ülésezik majd kedden.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK