Egyre nagyobb az utasforgalom a debreceni repülőtéren

Vágólapra másolva!
A debreceni repülőtér utasforgalma 2017-ben meghaladta a tervezett 300 ezret – közölte Tamás László, a repülőtér járatfejlesztési igazgatója kedden az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Tamás László tájékoztatása szerint Magyarország második legnagyobb, schengeni kritériumoknak is megfelelő repülőterét 2017-ben több mint 318 000 légi utas használta. A növekedés 2016-hoz képest 12 százalékos volt, ami egy év alatt 33 784 utassal többet jelentett.

Minden idők legjelentősebb decemberi utasforgalmát érte el a Debrecen Airport 2017-ben: a korábbi év azonos időszakához képest 17 százalékkal többen, mintegy 22 400-an fordultak meg a repülőtéren az év utolsó hónapjában – tette hozzá az igazgató.

A Wizz Air Debrecenben állomásozó bázisgépének, illetve a Lufthansa City Line menetrend szerinti járatainak és az erős nyári charter forgalomnak köszönhetően 2018-ban további jelentős utasfogalom-bővülésre számítanak. December 18., a moszkvai járat indulása óta már nyolc európai és izraeli régióval van közvetlen menetrend szerinti összeköttetése Debrecennek.

A legtöbb, heti tíz járat Debrecen és London-Luton között közlekedik,

de márciustól a jelenlegi heti háromról ötre emelkedik a Lufthansa City Line Debrecen és München között közlekedő járatainak a száma is. A nyári charterek száma új, Barcelona-járattal bővül az idén.

Tamás László kiemelte: a repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport és Debrecen önkormányzata is elkötelezett, hogy minél több charter és menetrend szerinti, valamint cargo járat is üzemeljen a debreceni repülőtérről, ennek érdekében intenzív tárgyalásokat folytatnak számos nemzetközi légitársasággal.

A repülőtér katalizátor szerepe a régió turizmusában, valamint Kelet-Magyarország gazdasági fejlődésében ma már megkérdőjelezhetetlen.