Zámbó Jimmy magyarrá változtatott egy román nőt

Roxana Tudor
Vágólapra másolva!
Roxana Tudor egy dél-romániai születésű, bukaresti reklámmenedzser, akire 2015-ben rádőlt egy könyvespolc. Súlyosan megsérült, a lábadozása alatt pedig egy Zámbó Jimmy szám adott neki erőt. Azóta ízig-vérig magyarnak tartja magát, élete nagy vágya pedig, hogy megkapja a magyar állampolgárságot.
Vágólapra másolva!

Nem mindennapi történetről számolt be a csütörtöki Magyar Hírlap, amely Roxana Tudor csodálatos átváltozásáról közölt interjút. A dél-romániai születésű, jelenleg Bukarestben reklámmenedzserként dolgozó román nő ugyanis

egy baleset következményeképp magyarrá változott.

A magyar felmenőkkel egyáltalán nem rendelkező Tudor korábban nem szimpatizált a magyar kultúrával, sőt, magyar szóval se nagyon találkozott. Aztán viszont

rázuhant egy könyvespolc.

A baleset még 2015 májusában történt, amelynek következtében súlyosan megsérült a gerince. Hónapokig kórházról kórházra járt, ágyhoz volt láncolva, éjjel-nappal rettenetes fájdalmai voltak. Ebben a kiszolgáltatott állapotában viszont egy furcsa magyar zene visszhangzott a füleiben, amelyet emlékei szerint egy hónappal a balesete előtt hallott.

Ez a dal egy Zámbó Jimmy szám volt.

Roxana Tudor most azt mesélte az újságnak, hogy bár tudja, hogy Zámbó Jimmy munkássága nem a legmélyebb és legtartalmasabb, de ennek ellenére az a zeneszám úgy hatott, mint valami "mennybéli orvosság". Ennek hatásaképp pedig megtanult magyarul, lettek magyar barátai és összességében az élete részévé vált a magyarságtudat.

Roxana Tudor hargitai népviseletben Forrás: Facebook

A család és a barátok a különös fordulatot először rossz viccnek gondolták, abban reménykedtek, hogy "kigyógyul" belőle. Azonban mikor látták, hogy Tudor úgy tekint a magyar nyelvre, mint amely az életét mentette meg, elfogadták a helyzetet. Ma már a munkahelyén is "magyar hölgyként" emlegetik. Azt mondja, akadnak román állampogárok, akik átkozzák azért, mert "átlépett a másik csapatba", árulónak tartják, de ez már lepereg róla.

Eddig egyszer járt Budapesten, de tervezi, hogy újra ellátogat a magyar fővárosba, ahogy azt is, hogy virágot visz majd Zámbó Jimmy sírjára hálából azért, hogy

megnyitotta a fülét a magyar nyelvre.

Egyelőre a munkája miatt nem jöhet szóba, hogy Magyarországra költözzön, de Csíkszeredára sűrűn utazik. Büszkén hordja a hargitai népviseletet is, a legfőbb vágya pedig, hogy egyszer magyar állampolgárnak mondhassa magát. "Harmincöt évet éltem le románként, és magyarként születtem újjá" - emelte ki Roxana Tudor.