Eljárás indult Gyurcsányék mutyigyanús ügylete miatt

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc
Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc.
Vágólapra másolva!
Piacfelügyeleti eljárást indított a jegybank a Gyurcsány Ferenc egyik családi cége által Czeglédy Csaba érdekeltségének nyújtott három, összességében több mint 200 milliós kölcsön miatt – értesült a PestiSrácok.hu.
Vágólapra másolva!

Alapos a gyanú ugyanis arra, hogy Gyurcsányék cége jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzett, s ezzel súlyos törvénysértést követhetett el – írja a portál.

Az ügyben Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő tett bejelentést még tavaly októberben.

Eközben az Altus személyiségi jogai állítólagos megsértése miatt beperelte Budait és Deutsch Tamást.

A Gyurcsány felesége, Dobrev Klára által vezetett cégek azt nehezményezik, hogy Budai egy tavalyi nyilatkozatában az Altus Zrt. által elnyert uniós forrásokat, illetve az Altus Kft. által a Czeglédy Csabához köthető Human Operator Zrt.-nek nyújtott kölcsönt abban a hamis színben tüntette föl, mintha az Altus Zrt. csalást, szabálytalanságot követett volna el, az uniós pénzt szabálytalanul használta volna föl.

Jegybanki vizsgálat indult Gyurcsányék kölcsönügyletei miatt Forrás: MTI/Marjai János

Eljárás indult

Gyurcsányék keresete szerint nem igaz, hogy az Altus Kft. abban az osztrák bankban vezetett számlát, ahol Czeglédy széfje volt. Deutsch Tamás esetében pedig azt nehezményezik, hogy az európai parlamenti képviselő összekeverte a két Altust, és arról beszélt, hogy a zrt. az uniós forrásokból adott kölcsön Czeglédy cégének, miközben a kft. volt a kölcsönadó.

Budai Gyula a PestiSrácok.hu-nak elmondta: a napokban levelet kapott a Magyar Nemzeti Banktól, amelyben arról tájékoztatták, hogy tavaly októberi bejelentése alapján piacfelügyeleti eljárást indítottak az Altus Portfólió Kft. által a Human Operator Zrt.-nek nyújtott kölcsön miatt.

A fideszes képviselő szerint

a jegybank ilyen vizsgálatot csak abban az esetben indít, ha van elegendő bizonyíték a jogosulatlan pénzügyi tevékenység megállapítására.

Ezért esélyt lát arra, hogy a vizsgálat eredményesen zárul, és a jegybank felügyeleti szerve megállapítja, Gyurcsányék cége törvénytelen módon adott kölcsön. A politikus hozzátette, amennyiben a vizsgálat végül törvénytelenséget állapít meg, haladéktalanul büntetőfeljelentést tesz.