Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt

2018.01.21. 10:04

Többfelé havazik az országban, az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggeli adatai szerint helyenként már a 10 centimétert is meghaladja a hó vastagsága. Budapesten és az ország hét megyéjére elsőfokú figyelmezetetést adtak ki. 

A 300 méter feletti települések közül Aggteleken és Kékestetőn 15, Mátraszentimrén 8 centiméteres a hóréteg. A Mátraszentistváni síparkban is havazik, a Facebook-bejegyzésük szerint a pályákat friss hó fedi, és mínusz 2 fok van.

Az alacsonyabban fekvő települések közül Egerben, Érden, Felcsúton és Zsámbékon 5 centiméter körüli, a fővárosban és másutt néhány centiméteres hóréteget mértek. Ezek mellett országszerte több helyen alakult ki foltokban hó.

A hegyekben több mint tíz centi hó hullhat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyére, továbbá a fővárosra

elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak a havazás veszélye miatt.A délelőtti órákban a középső országrészben, majd déltől jobbára a Dunától keletre, este keleten valószínű havazás. Az ország déli részén havas eső, eső is előfordulhat.

Személyautó a havas úton SalgótarjánbanForrás: MTI/Komka Péter

A nyugati, déli területek kivételével helyenként időszakosan legfeljebb 2 centiméternyi hó meg is maradhat. Az ország északi megyéiben 5 centiméter körüli, az Északi-középhegység síkvidéki területein 5-10 centiméter várható (a nagyobb hóvastagság az északi határ közelében valószínűbb).

Budapesten a belvárosban 2, a külvárosban 5 centiméter körüli, 350 méter felett akár 10 centiméternél több hó is hullhat a déli órákig - írta a meteorológiai szolgálat.

Budapesten hómunkásokat vár az FKF

Budapest közösségi közlekedési útvonalain és a főbb utakon, valamint a hidakon, a felüljárók járdáin és kerékpárútjain hetven munkagéppel takarítja a havat a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt., az erős havazás miatt hómunkások jelentkezését is várják.

A behavazott Budapest az Origó szerkesztőségébőlForrás: Origo

A társaság vasárnapi közleménye szerint a mellékutak megtisztítását a főutak járhatóvá tétele után kezdik.A hómunkások a kerületi szolgáltatási csoportoknál jelentkezhetnek. A vasárnap 14 órától 22 óráig tartó munkavégzésre nettó 4240 forintot fizet a zrt.

A közterület-fenntartók a balesetek megelőzése érdekében fokozott óvatosságra intik a közlekedőket, az ingatlantulajdonosoktól pedig a járdák takarítását és síkosságmentesítését kérik.