Akit nemzetközi védelembe vettek, ugyanúgy büntethető

Vágólapra másolva!
Senki, a nemzetközi védelemben részesítettek sem úszhatják meg a felelősségre vonást, ha bűncselekményt követnek el - írta közleményében a Belügyminisztérium hétfőn.
Vágólapra másolva!

Kiutasítják őket az országból, vagy börtönbe kerülnek - szögezte le a minisztérium.

Magyarországon

mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak.

Amikor egy nemzetközi védelemben részesített személy visszaélve hazánk átmeneti védelmével bűncselekményt követ el, a rendőrség és az igazságszolgáltatás lecsap rá, a nemzetközi védelem nem mentesít a következmények alól. Kivételek nincsenek.

Ha egy nemzetközi védelemben részesített személy törvényt sért, bűncselekményt követ el, akkor úgynevezett visszavonási eljárás keretében

nemzetközi védelme megszűnik,

az illetőt idegenrendészeti eljárás keretében kiutasíthatják az országból, vagy a bíróság ítélete szerint büntetésvégrehajtási intézetbe kerül. Sajnálatos, de nem titkolt tény, hogy a nemzetközi védelemben részesültek közül voltak, akik visszaéltek az átmeneti védelemmel, és jogsértő cselekményt követtek el annak ellenére, hogy a menedékkérelmük elbírálásának részeként végrehajtott ellenőrzésük alapján ez nem volt várható. Ugyanakkor ezeket az ügyeket - számos esetben nemzetközi együttműködés keretében - a magyar rendőrség minden esetben felderítette és eljárásában következetesen alkalmazta büntetőjog rendelkezéseit.

A törvényszegőkkel szemben a rendőrség vádemelési javaslattal él, az ügyészség vádat emel, a

bíróság ítéletet szab ki.

Vona Gábor tévedett 2018. január 22-én tartott sajtótájékoztatóján: a hivatkozott hat ügyről magyar rendőrség tájékoztatást adott, valamennyi megjelent a magyar sajtóban, mindegyik ügyről lehetett "hallani".