Meghalt Sallai Ilona

Vágólapra másolva!
Életének hetvenharmadik évében meghalt Sallai Ilona Jászai Mari-díjas artistaművész – írja a Ripost.
Vágólapra másolva!

A híres artista a világhírű Sallai-családba született, tízesztendős korában már fellépett a párizsi Olympia színpadán Gilbert Bécaud és Dalida mellett és a család szerepelt a nagy német varietékben is - írja a Fővárosi Nagycirkusz nekrológjában. 1963 februárjában, 18 éves korában ment feleségül az akkor 21 éves Kristóf Istvánhoz, az esküvő is a cirkuszban volt.

Az esküvő után azonnal turnézni indultak, előbb Bulgáriába, majd Görögországba, Ciprusra és Jugoszláviába. Férje, Kristóf István egy interjúban így emlékszik vissza erre az időszakra: „A feleségem kitűnő artistanő volt, az egyik legjobb! Nem véletlenül választottam őt... Egy golyón állt a bátyja, ő pedig kézen és fejen állt a perzsen. Olyan biztosan csinálta a számot, hogy sokan azt mondták: jobban áll a fején, mint a lábán. Innentől egyenes út vezetett számomra a perzs megtanulásához, ami egyáltalán nem okozott nehézséget. ... Utána Olaszországba már vittük a közös Kristóf-perzsprodukciót, de én még a Hunor csoporttal is felléptem. Betartottam a feleségemnek gyermekként tett ígéretemet, és legjobb barátom, a kiváló artista Szilágyi József, becenevén »Szöcske« segítségével Olaszországban létrehoztuk a Morvai-féle duett ugródeszkaszámot."

Ezzel a számmal később, 1977-ben a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon elnyerték a Ezüstbohóc-díjat.

Sallai Ilona és Kristóf István pályafutásuk alatt beutazták a fél világot, felléptek a legrangosabb cirkuszokban, a világ legjobb artistaművészei közé tartoztak.

Kristóf Istvánt 1988-ban kinevezték a Fővárosi Nagycirkusz élére, felesége a rendszerváltás minden nehézsége között mellette állt, hogy aztán közös sikerként éljék meg 1996-ban a budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál cirkusztörténeti elindulását.

Sallai Ilonát szűk családi körben búcsúztatják.