Zavaró volt a kereszt, a német bíró leszedette

2018.01.24. 14:19

Ahmad A. ellen terrorizmus miatt indult eljárás Bajorországban, az afgán bevándorló tálibokkal szimpatizált. Hiába, az eljáró bíró szerint mivel a férfi muszlim, ezért nem lehet elítélni úgy, hogy közben a tárgyaló falán ott lóg a kereszt. Ezért aztán eltávolíttatta.  

A német sajtó még a hétvégén számolt be arról az esetről, amely a bajorországi Miesbach településen történt a bíróságon. A beszámolók szerint egy 21 éves afgán bevándorló elleni per során a bíró arra adott utasítást, hogy

a tárgyaló falán lógó keresztet vegyék le, tekintettel arra, hogy a férfi muszlim.

A legabszurdabb a történetben, hogy Ahmad A. ellen egyébként terrorgyanú miatt folyt az eljárás, mivel a vád szerint tálibokkal állt kapcsolatban, egy helyi politikust pedig életveszélyesen megfenyegetett, mert áttért a keresztény hitre és vasárnap templomba járt. A Bild megjegyzi, hogy a vádirat alapján Ahmad A. egy valódi vallási fanatikus, az események fényében pedig arra lehet következtetni, hogy az eljáró bíró egy olyan naiv liberális, aki már azt sem tudja, mit csinál.

A bajor Bayerische Rundfunk közölte az érintett bíró, Klaus-Jürgen Schmid álláspontját is az ügyben, aki viszont azzal védekezett, hogy pusztán pedagógia célok vezérelték, amikor eltávolította a feszületet. „Eszembe jutott, hogy miként is nevelhetném le Ahmed A.-t arról, hogy azt gondolja, a kereszténység és az iszlám között valamiféle dzsihád dúl, miközben a kereszttel a fejem felett ítélem el" - adta elő sajátos filozófiáját. De azt is kijelentette, hogy mivel nem tartja helyesnek, hogy vallási szimbólumok helyet kapjanak a bíróságon, a maga részéről

nem is kívánja visszahelyezni a keresztet.

A bajor Igazságügyi Minisztérium szintén furcsán reagált a történtekre. Azt ugyan leszögezte, hogy a feszület kihelyezése a tárgyalótermekben nem megy szembe az állam azon kötelességével, hogy semlegesen álljon a különböző vallási ideológiákhoz, viszont azt is hozzátette, hogy amennyiben az eljárás alá vontak a kereszt miatt úgy érzékelik, hogy a vallásszabadságukban sértik őket, a kereszt jelenléte pedig túlzott terhet jelent a számukra, az alkotmánybíróság dolga eldönteni, hogy a tárgyalás lefolytatható-e a feszületet eltávolításával.

Feszület az El-Camino útvonalánForrás: Terry Martin

Mindenesetre Schmid bíró állítása szerint ő a lehető legsúlyosabb ítéletet szabta ki az afgán migránsra, de erről részleteket nem lehet tudni, mivel a tárgyalásról kizárták a nyilvánosságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK