Magyarország nem akar bevándorlóországgá válni

Kovács Zoltán; Bakondi György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!
Az idén eddig 650 migráns kísérelte meg a magyar határ illegális átlépését, ami időarányosan az elmúlt évi folyamatokkal azonos értéknek felel meg - mondta Bakondi György az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hozzátette, oltalmazotti státuszt kapott 70 olyan migráns, aki tranzitzónában nyújtott be menekültkérelmet. Emlékeztetetett arra: 2015, vagyis a migránsválság kezdete óta egyaránt megerősödött az illegális és tömeges bevándorlás megakadályozásának fizikai és jogi háttere, ugyanakkor az úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag az akadályokat tovább bővítené.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó Forrás: MTI/Marjai János

E szerint regisztrálnia kellene azoknak a szervezeteknek, amelyek segítik vagy finanszírozzák az illegális bevándorlást, a külföldről kapott támogatásuk után pedig 25 százalékos határvédelmi illetéket kellene fizetniük.

Továbbá a magyar határ 8 kilométeres körzetétől, adott esetben pedig Magyarországtól is távol lehetne tartani a migrációt segítő szervezeteket, illetve személyeket - ismertette.

A Kossuth rádió csütörtöki, 180 perc című műsorában Bakondi György azt mondta:

Magyarország nem akar bevándorlóországgá válni,

ám ez nem azt jelenti, hogy nem nyújt segítséget azoknak, akik bajba jutottak.

Arról is szólt: Európában sokan ragaszkodnak még mindig ahhoz az állásponthoz, hogy a korlátlan befogadás és az integráció jelent megoldást, ugyanakkor egyre növekszik azon politikai vezetők száma, akik a magyar kormánnyal összhangban a külső határok őrizetének erősítésében hisznek.