Simicskó István: a V4-es együttműködés példaértékű Nyugat-Európa számára

Simicskó István
Pozsony, 2018. január 25. Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter (j) fogadja Simicskó István honvédelmi minisztert Pozsonyban 2018. január 25-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) együttműködése olyan stabil közös értékeken alapul, amelyeket nem írhat felül semmi, s példaértékű Nyugat-Európa és a világ számra is - jelentette ki Simicskó István védelmi miniszter Pozsonyban, ahol szlovák kollégájával, Peter Gajdossal találkozott.
Vágólapra másolva!

A hivatalos látogatáson tartózkodó Simicskó István szlovák partnerével a migráció kapcsán Európát érintő biztonsági kihívásokról, a V4-ek csoportján belüli, illetve kétoldalú védelmi együttműködésről, a közös haderőfejlesztési program lehetőségeiről és egy közös légtérvédelmi program tervéről is egyeztetett.

Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter fogadja Simicskó István honvédelmi minisztert Pozsonyban Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Magyarország és Szlovákia védelmi együttműködése magas színvonalon van, a V4-ek együttműködése pedig példaértékű

- jelentette ki Simicskó az egyeztetés után, rámutatva arra, hogy ma Európában a biztonság óriási érték, s ennek az együttműködésnek és a közös döntéseknek köszönhetően Magyarország és Szlovákia a legbiztonságosabb országok közé tartozik a földrészen.

- hangsúlyozta a honvédelmi tárca vezetője.

Simicskó István szlovák partnerével közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Peter Gajdossal egyetértettek abban, hogy ma - amikor

Európa számos nagyvárosában havi-heti rendszerességgel fordulnak elő terrortámadások

és az illegális migráció újabb veszélyeket zúdíthat a kontinensre - a két ország számára saját biztonságának garantálása a legfontosabb.

Szerinte mindkét fél elkötelezett a V4-ek továbberősítése irányában, az értékelvűség és kiállás tekintetében, amire a közös sors és a közös értékek megfelelő alapot adnak.

A magyar honvédelmi miniszter továbbá közölte:

Kifejtette: ennek vonatkozásában lát lehetőségeket, például ott, hogy a beszerzéseknél közös fellépéssel csökkentsék az árakat.

Peter Gajdos, a szlovák védelmi tárca vezetője elmondta:

szó esett a közös légtérvédelmi programról is, amelynek kétoldalú szerződése jelenleg a kidolgozás fázisában van,

s várhatóan február végéig sikerül lezárni a szerződés véleményezését, március végére pedig végleges formába önthetik azt.