Orbán Viktor: Újratervezésre van szüksége Európának

Orbán Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; FICO, Robert; BABIS, Andrej
Budapest, 2018. január 26. Mateusz Morawiecki lengyel, Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő, valamint Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfőinek találkozóján Budapesten, a Várkert Bazárban 2018. január 26-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Újratervezésre van szükség Európában, mivel a korábbi nagy terveket nem sikerült végrehajtani – mondta Orbán Viktor a visegrádi négyek miniszterelnöki találkozóján Budapesten. A magyar kormányfő kijelentette a migrációt nem kell elfogadni, és hazánk nem lesz bevándrolóország. Robert Fico arról beszélt, hogy a visegrádi négyek Európa mellett állnak. Gazdaságilag és katonailag is erős Európa, amelyet közös céllal rendelkező szuverén államok alkotnak - így vázolta "Európa-vízióját" Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a visegrádi tagállamok kormányfőinek budapesti panelbeszélgetésén. Andrej Babis szerint meg kell hallgatni a tagállamok véleményét, nagyobb befolyást kell biztosítani nekik az európai döntéshozatalban. 
Vágólapra másolva!

A modern politikai gondolkodás elválasztotta egymást azoktól, akik gondolkodnak, és akik cselekszenek – mondta Orbán Viktor.

10-15 évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy a V4-eknek ekkora súlya lesz az európai politikában, ráadásul baráti országokról beszélünk

- tette hozzá. A megszerzett szabadságért mindnyájan megszenvedtünk, és vannak közös szavaink, mint például, az Isten, haza, család, biztonság, józan ész, szuverenitás, szabadság. Értjük egymás szavait és fogalmait – mondta Orbán Viktor.

Budapesten tartják a V4-es miniszterelnöki csúcsot Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán: Újratervezés kell Európában

A miniszterelnök közölte a visegrádi négyek kereskedelmének a volumene Németországgal 55 százalékkal nagyobb, mint a francia-német kereskedelmi volumen. Mindez jól jelzi, hogy nem előnyöket kérünk Brüsszelben, hanem egy öntudatos közösség vagyunk, ami legalább annyit ad az uniónak, mint amennyit kapunk – mondta Orbán Viktor.

Az európai jövőjéről azt mondta,

újratervezés kell, mivel a korábbi nagy terveket nem sikerült végrehajtani.

Mindnyájan érezzük, hogy újratervezésre van szükség, mivel mi Európa-párti politikusok vagyunk, nem több, hanem erősebb Európa kell. Egy új tervben szerepelnie kell teljes foglalkoztatottságra való törekvéseknek, a digitalizáció felgyorsításának és a nemzetek Európája mellett kell hitet tenni.

Már 2004-ben felmerült a tömeges migráció

Orbán Viktor a legújabbkori népvándorlásról azt mondta már 2004-ben Kofi Annan ENSZ-főtitkár arról beszélt, hogy a bevándorlóknak szüksége lesz Európára, míg Európának a bevándorlókra. Annan akkor azt mondta, hogy a migrációt el kell fogadni. Mindezt csak a 2015-ös válság tette nyilvánvalóvá, amikor kiderült, hogy a nyugat-európai országok bevándorlóországgá váltak.

Mi nem akarunk bevándorlóországgá válni, de akiknek szüksége van segítségre, annak segítünk

- mondta a kormányfő. Semmi vonzó nincs abban, hogy bevándorlóország legyünk – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a migrációról való lassan világszíntérre helyeződik áll, és az ENSZ legújabb tervei csak veszélyt jelentenek.

Orbán Viktor kormányfő beszél, mellette Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök és Robert Fico szlovák kormányfő, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mint moderátor Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Fico: Nem vagyunk Európa ellen

Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy a visegrádi négyek nem fekete bárányok Európában attól, hogy más véleményük van a bevándorlással kapcsolatban, mint a nyugati államoknak.

A politikus visszautasított minden olyan állítást, hogy a V4-ek Európa ellen lennének.

A szlovák kormányfő kiemelte, hogy az integrációtól nem kell félni azon a területeken, ahol a közösség hasznára válik. Külön kiemelte, hogy az unió széteséséhez vezethet, ha a nagy tagállamok rá akarják erőltetni az akaratukat a kisebb államokra.

A miniszterelnököknek kellene döntenie

Andrej Babis arról beszélt alapvetően elutasítja azokat a nézeteket, miszerint kétsebességes Európára lenne szükség. Úgy látja, az alapvető biztonság, a migráció, és a szabad piac a legfontosabb kérdések az unióban.

Babis kifejtette, hogy depolitizálni kellene az Európai Bizottságot,

és a valódi hatalmat a miniszterelnökök kezébe kellene helyezni. Úgy vélte, mindebben a V4-es országok álláspontja megegyezik, a V4 "kitűnő projekt", amelyet nem kell kibővíteni, ez a megfelelő méret, legfeljebb az egyes kérdésekben szövetségeseket kell találni.

Közös katonai erő

Mateusz Morawiecki arról beszélt, hogy a V4-ek nagy hibát követtek el korábban, amikor kiárusították a piacukat. A lengyel kormányfő szerint országa egyik nagy problémája az volt, hogy

az intézmények nem tudták behajtani az áfát, míg mostanra sikerült ezt a problémát megoldani.

A miniszterelnök a másik fő gazdasági problémának azt nevezte, hogy nem sikerült kifejleszteni egy saját márkát világszínvonalú eladható márkát, valamint a nyugati és a keleti régiók közötti bérkülönbségeket.

A visegrádi négyek egységesek a migráció ügyében Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Európát olyan szuverén országoknak kell alkotniuk, amelyek nemzeti szinten döntenek, de állandóan együttműködnek a többi állammal, amikor egységes, harmonizált piacot építenek ki - fogalmazott Mateusz Morawiecki. A közös katonai erőről azt mondta:

nemcsak a "keleti agresszió", hanem a terrorizmus, a migrációs válság miatt is szükség lenne rá.

Hatlamas közelekedési fejlesztések

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az elmúlt 8-10 évben nagyon nagy előrelépés történt a magyar-szlovák kapcsolatokban. Robert Fico nélkül a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatok lényegesen rosszabbak lennének, mint amilyenek most – tette hozzá. A miniszterelnök külön kiemelte, hogy egyre jobb a magyar-cseh hadiipari együttműködés. Orbán Viktor bejelentette, hogy tervek között szerepel

egy gyorsvasúti összeköttetés megteremtése Budapest és Varsó között, aminek révén négy órára csökkenne az út a két főváros között.

A miniszterelnök elmondta, hogy ezzel párhuzamosan Budapest és Kolozsvár között terveznek egy gyorsvasutat, aminek révén két órára csökkenne az utazási idő. Beszélt arról is, hogy csak akkor lesz sikeres Közép-Európa, ha létrejönnek az észak-déli összekötő közlekedési vonalak. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egy magyar cég közel áll ahhoz, hogy 30 évre elnyerje a román földgázkitermelés koncesszióját. Mindezzel óriási lépést teszünk az energiadiverzifikáció felé.

Montenegrót azonnal fel kéne venni

Az unió esetleges bővítéséről azt mondta Orbán Viktor, hogy korábban benyújtottak egy javaslatot arról, hogy melyik országokat kellene felvenni a közösségbe.

Szerinte Montenegrót azonnal fel kéne venni az EU-ba, mivel már NATO-tag. Szerbiát pedig amint lehet fel kellene venni az EU-ba – tette hozzá. Orbán Viktor megismételte, hogy a kerítést nem szabad lebontani, a népvándorlást meg kell állítani, és a kvótákat el kell utasítani.

A keresztény kultúra védelme nem vallási kérdés, ez a keresztény életformának a kérdése – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint mi nem akarunk antiszemitizmust importálni, ragaszkodni akarunk a toleráns-keresztény életformánkhoz. Az otthonosság érzését nem veszíthetjük el – tette hozzá. A miniszterelnök felvette annak a felelősségét, hogy ki döntötte el, hogy idegenek millióit beengedje Európába.