Megjelent Törőcsik Franciska első lemeze

Vágólapra másolva!
Halper László gitáros a magyar jazz élet ismert alakja, aki olyan világsztárokkal játszott és készített lemezeket, mint Steve Gadd, Eddie Gomez és Randy Brecker, most a Törőcsik Franciskával készített Don't stop the Music című lemezzel a popzene irányába is elindult.
Vágólapra másolva!

Összevetve a korábbi lemezeit és a legújabbat, szembetűnő a különbség. A mostani sokkal populárisabb. Saját magával kellett kompromisszumot kötni, egyáltalán hogyan jött az ötlet, hogy popzenét játszanak, és mindezt Törőcsik Franciskával tegye?

A moziban láttam a Szerelemre hangszerelve című filmet, és kedvem támadt, hogy összerakjak egy saját számokat játszó zenekart. A hangzásvilágát popzenéhez közelinek képzeltem el, persze némi jazzes hatás óhatatlan.

Amikor ez az ötlet megfogalmazódott bennem, megkérdeztem Kosztyu Zsoci barátomat (a Halper-Hendrix Experiment basszusgitárosa - a szerk.), hogy mi lenne a véleménye arról, ha esetleg csinálnánk egy ilyen zenekart, csak hobbiként. Amikor az emberben megszületik egy ilyen ötlet, a következő nehéz lépés, hogy meg kell találni hozzá a megfelelő zenészeket. A zenekar alapját a Halper-Hendrix Experiment nevű formációmban játszó barátaim alkotják: Kosztyu Zsolt basszusgitározik, Haja László dobol, akivel a jazztanszakon évfolyamtársak voltunk, és Kollmann Gábor szaxofonozik.

Törőcsik Franciskára úgy találtam, hogy autóvezetés közben hallottam a rádióban egy interjút vele, és az interjú végén leadták azt a számot, amit a Swing című filmben énekel. Nekem ez nagyon megtetszett, felhívtam Zsoci barátomat, és elmeséltem neki, ha tényleg megcsinálnám egyszer majd ezt a zenekart, akkor Franciskát szeretném énekesnek.

Ennek a megvalósulása akkor még nagyon távolinak tűnt, mert éppen arra készültünk, hogy Randy Breckerrel, a világhírű jazztrombitással lépjünk fel a Müpában. Ráadásul ekkortájt zajlott az 50 éves születésnapi koncertem szervezése.

Fotó: Thimár Attila

Mielőtt tovább beszélnénk a lemezről... Milyen volt egy színpadon állni a világhírű Randy
Breckerrel?

Természetesen óriási élmény volt! Randy Brecker nemcsak óriási muzsikus, hanem egy nagyon
kedves személyiség is.

Korábban, szintén a Müpában másik két világsztárral léphetett fel.

Igen, 2012-ben Jimi Hendrix 70. születésnapja alkalmából rendezett koncerten Steve Gadd dobolt, és
Eddie Gomez bőgőzött. Trombitán régi, jó barátom Fekete István játszott. Természetesen az is óriási élmény volt.

Visszatérve a lemezre... Hogyan sikerült Franciskával felvenni a kapcsolatot?

Zsoci aktivizálta magát,

a testvére Székesfehérváron lakik, így sikerült egy fodrásztól megszereznünk Franciska egy ismerősének e-mail címét, szóval kissé bonyolultan ugyan, de végül tudtunk vele beszélni, és elmeséltük neki az ötletünket.

Pár számot meg is tudtunk neki mutatni, mert néhány dalt már felvettünk korábban Urbán Orsival (a hazai jazzélet egyik kiemelkedő jazzénekese, a Zeneakadémia jazztanszakának énektanára - a szerk.). Nagyon nagy gesztus volt a részéről, hogy segített nekünk ebben. Szerencsére Franciskának nagyon tetszett a zenénk, elkezdtük próbálni és az NKA-nál éppen lehetett pályázni lemezfelvételre, kaptunk rá pénz, így tudott elkészülni a lemez, amelynek borítóját Thimár Attila barátom tervezte.

Halper László Fotó: Thimár Attila

Ön írta a zenét, de ki írta a szöveget?

A már sokat emlegetett Kosztyu Zsolt barátom. A szövegírás mellett két számnak a
zenéjét is ő szerezte.

A CD-n hallható számok felvételeinél nagyon sok vendégzenész is közreműködött. Velük mennyire volt könnyű megtalálni a közös hangot?

A lemezen a billentyűs hangszereken Regály György játszott. A fúvós hangszerelések felvételein régi barátom Fekete István játszott trombitán. Az egyik számban a világzene világában nemzetközileg is elismert zenészek is megtiszteltek minket játékukkal: Szokolai „Dongó” Balázs játszott furulyán, és Gerzson János údon. Szerettem volna a zenekar hangzását vonósokkal színesíteni. Ebben csellón Jánosházi Péter, Lakatos Sára, a hegedűn Kindlinger Jessica, Tóth Barbara és az unokatesóm Nagy Tihamér volt segítségemre.

A lemez szomorú aktualitása, hogy az unokatestvérem Nagy Tihamér, aki a Rain, sun, moon című számban hegedült, sajnos a közelmúltban elhunyt. 5 éves koromban ő kezdett hegedülni tanítani, tulajdonképpen a zenével való kapcsolatom vele kezdődött. Miután ő klasszikus zenész volt - több mint 25 évig játszott az Állami Hangversenyzenekarban, és emellett tanított - nem volt alkalmunk együtt játszani. Kivéve ezt a felvételt, ami így különlegesen értékes számomra.

Annak ellenére, hogy ez a formáció nem jazzt játszik a hangszeres szólók nem hiányoznak belőle. Ez elengedhetetlen volt?

Igen, de kötött hosszúságú szólók vannak a számokban.

Még a koncerteken sem imprózunk szabadon, a szólók hosszát tekintve.

Törőcsik Franciska Fotó: Thimár Attila

Mikor lesz hallható élőben a lemezanyag?

Februárban lesz egy lemezbemutató koncertünk a Budapest Jazz Klubban, és most kaptunk egy felkérést a Müpából, ott a Múzeumok Éjszakáján fogunk játszani. A lemezverzió nem száz százalékosan egyezik a koncertverzióval. A koncerten egy picit több szólót játszunk, mint a lemezen, és más struktúra szerint hangzanak el a számok. A közönség is másképp hallgat végig egy számot a rádióban, mint egy koncerttérben.