Balog Zoltán: Nincs erős Európa erős nemzeti identitás nélkül

Vágólapra másolva!
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, csak az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak biztosításával és erős nemzeti identitással lehet erős Európa a 21. században.
Vágólapra másolva!

A miniszter hétfőn Berlinben Hartmut Koschyk, a német szövetségi kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős egykori megbízottja Heimat, Identität, Glaube (Haza, identitás, hit) című könyvének bemutatóján azt mondta, a magyar kormány azért küzd a nemzeti identitások elismeréséért, hogy "az erős nemzeti identitások és nemzetek összefogjanak egy erős Európáért".

Mint mondta, nagy félreértés, hogy az erős identitások veszélyesek, mert éppen a meggyengült önazonosság és zavaros önértelmezés tesz kiszolgáltatottá a manipulációval és a gyűlöletkeltéssel szemben.

- mondta Balog Zoltán.

Szerinte az együttélés alapja, hogy mindenkinek joga van a saját hazájához, és senki sem érezheti magát a hazájában "másodrangú állampolgárnak csak azért, mert nem az államnemzethez tartozik".

- mondta Balog Zoltán.

Hartmut Koschyk, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa azt mondta, aki nem biztos az identitásában, fogékonnyá válik a populizmusra, a szélsőségekre és a fundamentalizmusra. Aki viszont otthon érzi magát a hazájában, és életét szilárd értékek és a hit vezéreli, az "nem zavarodik meg a globalizáció következményeitől", ezért nagyobb figyelmet kell fordítani a haza, az identitás és a hit ügyére.

Balog Zoltán a kötetet bemutató beszédében a többi között arról is szólt, hogy vannak, akik az "olvasztótégelyként" működő "európai egyesült államok" eszméjében látják az európai egyesülés lényegét, és rá akarják kényszeríteni másokra a való élettől idegen, "teoretikus progresszió" gondolatát, és az a felfogás is jellemző, hogy az egyesülés pusztán gazdasági integráció. Ezzel szemben Hartmut Koschyk a magyar kormány törekvéseivel megegyező módon azt vallja, hogy Európa nemzeti közösségekből áll össze, amelyeket

a keresztény hitből fakadó erős identitás, a nyitottság és az összetartás jellemez.

A magyar kormány nemzetiségi politikájának eredményeiről szólva kiemelte, hogy a 2010-es kormányváltás óta meghatszorozódott, kétezerről tizenkétezerre emelkedett a német nemzetiségi iskolákban tanulók száma.

Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke beszédében példamutatónak nevezte, hogy Balog Zoltán 2017-ben Berlinben az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából az 1956-os forradalom és szabadságharc roma hőseinek emléke előtt tisztelgett, és elvitte a német fővárosba a sorsukat bemutató kiállítást. A miniszter ezzel a gesztussal a Magyarországon mutatkozó megosztottság ellen is fellépett - mondta Romani Rose.