Soros újságíróját indítja az LMP Kecskeméten

Vágó Gábor beszéde a MostMI kormányellenes tüntetésen az Operaház elött 2015.január 2-án Vágó Gábor beszéde a MostMI kormányellenes tüntetésen az Operaház elött 2015.január 2-án
Vágó Gábor beszéde a MostMI kormányellenes tüntetésen az Operaház elött 2015.január 2-án
Vágólapra másolva!
Az Azonnali.hu írta meg, hogy Vágó Gábor visszatért a pártpolitika világába: a portál videójából kiderült, hogy az LMP őt indítja a Kecskemét központú választókerületben a 2018-as választáson. Ismert, 2014-ben azért hagyta faképnél a zöld alakulatot, mert komoly nézeteltérése alakult ki Schiffer András, akkori pártvezetővel és az önálló identitás megőrzésére törekedő politikájával. Az LMP-ből kiszorult politikus a Soros György érdekeltségébe tartozó Átlátszónál helyezkedett el, és ezzel párhuzamosan kormányellenes aktivistaként is hírnévre tett szert, de politikai ambíciói mindig is nyilvánvalóak voltak. Pártbeli forrásaink szerint Vágó visszatérésével az LMP Soros-szárnya erőre kapott, Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltjének pozíciói megerősödtek. Nagyon úgy néz ki, hogy egyre nagyobb befolyást szerez a bevándorláspárti spekuláns az önállóságára korábban még büszke pártban. Igaz, akkor még nem Simicska Lajos táskás embere, Hadházy Ákos és a sorosista Szél Bernadett volt a két vezető.
Vágólapra másolva!

Sajátos videóban jelentette be Vágó Gábor, hogy négy év után visszatér a pártpolitika világába. Az Azonnali-nak adott baráti hangulatú beszélgetésből kiderült, hogy egykori pártja, az LMP őt szándékozik indítani Kecskeméten idén áprilisban. Az interjú során következetesen tegezte egymást az újságíró és az interjúalany, amelynek már az eleje is igazi gyöngyszem volt:

Vágó mesterien táncolt ki a válaszadás alól, úgy, hogy egy pillanatig sem volt értelme annak, amit mondott:

Az LMP-vel viharos körülmények között szakító politikus álláspontja valamiért radikálisan megváltozott. Ki is fejtette ennek okát: úgy érzi, hogy a Simicska Lajos felé meglehetősen erősen kacsintgató párt, mintha magára talált volna, és ez a lendület rá is ráragadt.

Vágó Gábor beszéde a MostMI kormányellenes tüntetésen az Operaház előtt 2015. január 2-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Viharos körülmények között hagyta ott az LMP-t

Vágó indítása azért is számít kiadós meglepetésnek, mert a politikus nagy médiafigyelemmel megspékelve, látványos módon hagyta faképnél az LMP-t. A 2014-es országgyűlési választás előtt az LMP országos választmánya nem támogatta Vágó egyéni jelölését a kiskunhalasi körzetben, aki így nem került fel az országos lista első harminc helyének egyikére sem. Erre azt mondta a sértett politikus, hogy ez nem igazán esett neki jól. Úgy látta akkor még, hogy ugyanaz a rövid távú önzés vezérli az LMP választmányának egyes tagjait, mint ami a teljes politikai osztályra is jellemző. Sőt, annyira el volt kenődve mellőzése miatt, hogy a következőket mondta:

A háttérben természetesen komoly hatalmi harcok zajlottak, Vágó nem értett egyet Schiffer Andrásnak, az LMP alapítójának a párt önállóságát hirdető stratégiájával, a sértődött politikus már akkor is a baloldali összefogásban való részvételt támogatta. Ismert, végül a párt önállóan mérettette meg magát, sikeresen, Vágó pedig kilépett a szervezetből. Erre a lépésre úgy reagált Schiffer, hogy frakciótársa az elmúlt hónapokat maximálisan kiégve csinálta végig. Bár Vágó később úgy nyilatkozott, hogy a pártlogika mentén való gondolkodásból is kilépett, ennek ellenére az LMP színeiben indult a legutóbb önkormányzati választáson. A párttal való kapcsolat újabb kanyart vett, hiszen 2014 októberét követően számtalan alkalommal támadta a zöldek politikáját.

Beszippantotta Soros világa

Az LMP-vel való szakítást követően a Soros György érdekeltségébe tartozó Átlátszónál helyezkedett el, és a portál munkatársaként gyártotta a kormányt lejárató anyagokat. Tegnap írtuk meg, hogy ez az a weboldal, amely pályázatot hirdetett vidéki újságíróknak – Soros alapítványának pénzéből. Vágó a szerkesztőségben elvárt szellemiségnek megfelelően gyártotta az álhíreket, vagy elfogadtatni próbálta a Soros-univerzummal a részeges jobbikos milliárdost, az LMP új (társ)gazdáját, Simicska Lajost:

  • "Sokakkal ellentétben már becsülöm Simicskát" – Hadházy Ákos az állami és önkormányzati korrupcióról.

2017 májusában az Átlátszót is otthagyta, és a szintén Soros-közeli Mérce tartalomfejlesztője lett, ahol ismét tollat ragadott, és hasonló hangvételű (és természetesen ezúttal is hazudozó) alkotásokkal jelentkezett:

  • Hat éve ingott meg először az Orbán-rendszer

Az ellenzéki propagandaanyagok gyártása nem kötötte le minden idejét, ezzel párhuzamosan politikai aktivistaként is elkezdett mozgolódni. Halomszámra szervezte a kormányellenes megmozdulásokat, illetve vett rajtuk részt. Árulkodó, hogy a januári diáktüntetést szervező Független Diákparlament (FDP) vele és a Soros támogatta egykori rendezővel, Schilling Árpáddal népszerűsítette rendezvényét, a DiákFesztet. Időközben Gulyás Mártonnal, Soros egykori legkedveltebb aktivistájával is jó kapcsolatba került, ami az Azonnali videójából is kiderült. Számos népszavazási kezdeményezés kötődik a nevéhez, így többek között az állami cégvezetők bérplafonjáról szeretett volna szavaztatni. Meg is indult az aláírásgyűjtés, azonban teljes érdektelenségbe fulladt. Álcivil tevékenységének egyik legnagyobb felháborodást keltett megnyilvánulása az volt, amikor Gulyás Mártonnal összhangban a Soros-közeli aktivista azt mondta, hogy ki kell lépni a jogszerűség kereteiből, és törvényellenes, agresszív cselekményekkel kell felhívni a figyelmet a kormánnyal kapcsolatos problémákra. Ezek után az Országgyűlés illetékes bizottsága vizsgálta, hogy jelenthet-e Vágó személye nemzetbiztonsági kockázatot.

Vágó visszatérésével megerősödött a Soros-szárny

A hosszú, közel négyéves kitérő után Vágó ismét szerepet vállalt az LMP-ben, amit nem mindenki néz jó szemmel. Információink szerint a pártban

a legtöbben Soros emberének tartják a politikai aktivistát, ami szerintük újabb támadási felületet jelenthet a múlt héten a nyilvánosságban nagy teret kapó Simicska-Hadházy találkozók után.

Pártbeli forrásaink kiemelik, hogy ezzel újabb csorbát szenvedhet az évek óta gondosan ápolt függetlenség imidzse, ami végső soron árthat a párt népszerűségének. Sokan úgy tartják, hogy Vágó indítása egyértelműen a Soros-szárny erősödésének a jele, ami Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt pozícióit javítja az LMP-n belül. Korábban megírtuk, hogy Vágóhoz hasonlóan Szél is több szálon kötődik Soroshoz és az általa fenntartott hazai hálózathoz. Az LMP-s politikus olyan szervezetekben vállalt szerepet, mint a bevándorlókat a magyaroknál jobbnak tartó Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület és a Humanista Mozgalom. A parlamenti szavazásokon pedig rendre Soros álláspontja szerint nyomta a gombot: védte az álcivileket, támogatta a lex-CEU eltörlését, nem szavazta meg a népszavazást követően a kvótákról szóló alkotmánymódosítást, a magyar-szerb határon a kerítést, valamint elutasította a jogi határzárat szigorító módosításokat. Legutóbb a Fidesz kivonult a Soros-tervet tárgyaló nemzetbiztonsági bizottsági ülésről, mert a párt nem értett egyet azzal, hogy Szél megjelent ott.

A Sorossal való kapcsolata miatt támadások kereszttüzébe került politikusnak jól jött Vágó visszatérése – állítják többen a pártban. Ezt látszik alátámasztani, hogy közös videóban jelentették be a váratlan hírt Szél Facebook-oldalán:

Vágó is megosztotta az anyagot, amit úgy kommentált, hogy "Dettivel nagy öröm újra együtt dolgozni. Az egyik legkedvesebb munkatársam a karrierem során. Állhatatos, kemény, és mindeközben emberközeli."