Veszélyes az ENSZ migrációs paktuma

2018.02.05. 14:36

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Heti TV Pirkadat című műsorában az ENSZ dekrétumról, annak hatásairól is beszélt. A politikust Breuer Péter és Kovács András, az Origo munkatársa kérdezte.

Az Európai Parlament elkezdte tárgyalni az ENSZ migrációs paktumát, azt a paktumot, amiről már mi többször is beszéltünk. Ez a deklaráció viszont olyan irányt szab a migrációnak, amit mi veszélyesnek tartunk, egyébként nemcsak mi, hanem az Amerikai Egyesült Államok is. Ők is azt mondták, ha marad az a szöveg, ami a deklarációban van, akkor kilépnek ebből az egyezményből - mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője. 

A politikus szerint az Európai Parlamentnek joga van tárgyalni erről, az illetékes bizottságával, ám itt túlnyomórészt olyan képviselők vannak, akik támogatják a migrációt, ezért ők ezzel a deklarációval egyet is értenek, aminek az a kiindulópontja, hogy komplex és kölcsönös kapcsolat van az országok fejlődése és a migráció között. Tehát azt állítják, a migráció jó a világnak, az ENSZ, az EU tagállamainak, szerintük a migrációt minél inkább fel kellene gyorsítani, azt ösztönözni, segíteni kell. Sőt el akarják mosni a legális és az illegális migráció közti határvonalat, az olvasható ki, hogy a migrációt alapvető jogként értelmezik.

Az ENSZ bevezetné a klímamenekült fogalmátForrás: NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos

Hollik szerint az ENSZ be akar vezetni egy új jogi fogalmat, amit ők klímamenekültnek neveznek, tehát ha valaki a szélsőséges időjárás miatt menekül, azt az ENSZ tagállamainak kötelező lenne befogadni. Ezzel a paktummal szélesre tárják a migráció kapuját, tulajdonképpen nem lesz olyan ENSZ tagállam, amelyik a nemzetközi jogra alapozva visszautasíthatná őket. Erre egyetlen megoldás van, amiről az USA is beszélt, ez pedig a kilépés - mondta a KDNP országgyűlési képviselője. 

A teljes beszélgetést itt olvashatják.