Soros György diktál az ENSZ-ben: elkészült a migránspárti tervezet

TOPSHOTS Horizontal MIGRATION AND IMMIGRATION MAGHREB AFTHER THE REVOLT MIGRANT AFRICAN DEMONSTRATOR DEMONSTRATION PRISON CENTRE DE RETENTION ADMINISTRATIVE ILLEGAL IMMIGRANT PRISON CAMP
Illegal African migrants raise their hands crossed in a gesture protesting against their detention and demanding deportation to Europe, at Al-Hamra shelter in Gharian region, the largest in the western region and 106 kilometres south of the capital Tripoli, on February 2, 2018. / AFP PHOTO / Mahmud TURKIA
Vágólapra másolva!
Az előzetes várakozásoknak megfelelően erősen migránspárti lett az ENSZ egyezménytervezete. A nyilvánosságra hozott dokumentum kiszélesítené a migránsok jogait és lehetőségeit, miközben kivenné a határvédelmet az egyes államok kezéből, és felértékelné a nem kormányzati szervezetek, például a Soros-hálózat által támogatott emberi jogi fundamentalista csoportok szerepét. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten elfogadhatatlannak nevezte az egyezménytervezetet. 
Vágólapra másolva!

Kiszélesítené a migránsok jogait és lehetőségeit az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), amely magyar idő szerint hétfőn éjjel nyilvánosságra hozta Global Compact for Migration (GCM) című egyezménytervezetét.

A javaslat, amelyet az ENSZ egy december 10–11-én Marokkóban rendezendő csúcstalálkozó keretében kíván elfogadni, garantálná a migránsok alapvető jogait, biztonságát, és ennek érdekében egy sor konkrét kötelezettségvállalást vázol fel.

Az egyik cél, hogy bővítsék a legális migrációs útvonalakat,

ezzel párhuzamosan pedig erélyesebben lépjenek fel az embercsempészek ellen - írta összefoglalójában a Magyar Idők.

Az ENSZ Soros György iránymutatásai alapján felgyorsítaná a migrációt Forrás: AFP/Mahmud Turkia

Megkönnyítenék a családegyesítést

A tervezet szerint a migránsok őrizetbe vétele csupán „végső eszköz" lehet, a törvényes - valójában az egyezmény szellemében tövényesített - úton érkező migránsokat segíteni kell a beilleszkedésben, biztosítani kell számukra a megfelelő okmányokat, hogy "méltó munkát" kaphassanak, és diszkrimináció nélkül juthassanak hozzá a szociális és egészségügyi szolgáltatásokhoz. Lényegében tehát a fogadó ország állampolgáraival azonos jogokat kellene nekik biztosítani.

Az országoknak meg kell könnyíteniük a családegyesítést. Ezt a lehetőséget most is igyekszenek kihasználni a migránsok, akiket

olyan szervezetek segítenek ebben, mint Soros György Nyílt Társadalom Alapítványainak (OSF) hálózata

által támogatott Helsinki Bizottság. Előfordult, hogy egy leszbikus nő két, természetesen nem vér szerinti gyermekét hozták családegyesítés címszó alatt Magyarországra. Az OSF-ről érdemes megjegyezni azt is, hogy számos területen, ideértve a migrációt is, az ENSZ stratégiai partnerének számít.

Nemzetközi szinten kezelnék a migrációt

A GCM szerint az államoknak együttes erővel kell menteniük az emberéleteket a veszélyes migrációs útvonalakon, elsősorban a Földközi-tengeren, és közösen kell küzdeniük az embercsempészbandák ellen. Magyarország esetében ez például azt jelentené, hogy nemcsak befogadnia kell a migránsokat, de pénzzel vagy emberi erővel is támogatnia kellene a mentőegységeket.

A határok lebontását segítené az ENSZ tervezett egyezménye Forrás: AFP/Menahem Kahana

Az ENSZ tervezete fontosnak tartja, hogy a bevándorlási politikában az egyes ember szempontját tartsák szem előtt, különös tekintettel a nőkre és a gyermekekre. Bár a dokumentum szövege látszólag elismeri a nemzeti szuverenitást, a valóságban tagadja azt: felhívja a figyelmet arra, hogy a migrációt csak nemzetközi szinten lehet kezelni.

Kivennék nemzetállami hatáskörből a határok védelmét

Szerintük ezért nagy jelentősége van a nemzetközi együttműködésnek például abban, hogy a határok védelmét is integrált, biztonságos és összehangolt módon lehessen megoldani. Ami viszont végeredményben azt jelentené, hogy a határvédelmet kiveszik az egyes államok kezéből.

Az egyezményben foglaltak elvileg nem kötelező erejűek, minden ország önként döntheti el, hogy magáévá teszi-e a megfogalmazott célokat, akarja-e alkalmazni a migrációs folyamat kezelésére javasolt eszközöket. Ennek ellenére az Egyesült Államok már a tervezet nyilvánosságra kerülése előtt jobbnak látta elhagyni a tárgyalásokat.

Szijjártó Péter: Nem támogatjuk a migráció ösztönzését

Az ENSZ migrációs csomag első szövegtervezetének megjelenéséről Szijjártó Péter azt mondta: egyelőre elemzik a dokumentumot, de az ENSZ-főtitkár korábbi nyilatkozata, "előreszaladása" sok országban komoly csalódást okozott, és látszik a szövegen, hogy a készítői érzékelték egyes országok csalódottságát, felháborodását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter: Nem támogatjuk a migráció könnyítését Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A világszervezet főtitkára szerint a migráció jó és megállíthatatlan, miközben Magyarország álláspontja szerint rossz és biztonsági kockázatokat hordoz,

ezért meg kell állítani – magyarázta. Hozzátette: Magyarország nem fog olyan alapállást támogatni, amely a migráció ösztönzéséről szól.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Nyugat-Európában rendkívül komoly kihívást okoz a tény, hogy míg korábban azt hitték, a társadalmi integrációs modellek nagy sikereket értek el, mára világossá vált, hogy ez nincs teljesen így, párhuzamos társadalmak jöttek létre, ami miatt egyre többen fejezik ki az ellenérzéseiket. De a nyugat-európai politikai elit nagy része továbbra is próbálja ezt elfedni, és a kvótákat ajánlja megoldásként, pedig ez zsákutcának bizonyult.

Orbán Viktor: a terv ellentétes Magyarország érdekével

Orbán Viktor még múlt pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: az ENSZ érték, de nem szabad megengedni, hogy olyan elveket fogalmazzon meg, amelyek ellentétesek Magyarország érdekeivel, márpedig ami készülőfélben van a migrációval kapcsolatban, az a jelenlegi információk alapján szemben áll a magyar érdekekkel.

Olyan elveket fogalmaznak meg - fejtette ki -, amelyek kilátásba helyezik például az illegális határátlépést sújtó büntetések enyhítését, továbbá egyszerűsítenék, gyorsítanák az adminisztratív eljárásokat, vagyis javasolnák, hogy

az országok gyakoroljanak kevesebb ellenőrzést a belépni akaró idegenekkel kapcsolatban.

Orbán Viktor: A tervezett egyezmény szemben áll Magyarország érdekeivel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint arról korábban beszámoltunk, határok nélküli világot vizionáló liberális migránspárti emberek készítették elő az ENSZ Migrációs Globális Kompakt szövegét - írta a Figyelő.hu. Szerintük az egyezményt azért hoznák létre, hogy azzal - Soros György hálózatához hasonlóan - a migráció pozitív hatásait helyezzék előtérbe és globális szinten a migrációt támogató környezetet alakítsanak ki.